Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Blog | Pocaklakók, bébibogyók, zsivány kis gyerkőcök :D

2012. Július 25. 19:18, szerda

Mit vigyünk a kórházba? - felkészülés a szülésre

Mit vigyünk a kórházba? - felkészülés a szülésre

Mit tartalmazzon a kórházi csomagunk? Mit érdemes vinni magunkkal?

"Azért mert szerettek jöttem e világra
S lettem új fény, csillag, szülők boldogsága.
Szeressetek mindig igaz szeretettel
A kincsetek vagyok, pici kincs, de Ember! "

A szülés...mindegyik gyerkőcnél másképp történik, más időben, akár másik kórházban, másik orvosnál, szülésznőnél, de egy biztos, hogy mi ott leszünk, ott vagyunk, a férjünkkel, párunkkal, vagy azzal a személlyel, akit magunk mellett szeretnénk.
A szülésre igen nehéz felkészülni, főleg, ha első gyerekről van szó, mert ugyebár nagyjából az esélytelenek nyugalmával indulunk neki a dolognak, lesz, ami lesz alapon, mert ugye gyerek még bent nem maradt, de szerencsére vannak dolgok, amikre igenis előre, kellő időben fel lehet készülni. Ilyen a kórházi csomagunk összeállítása, pakolása.

Nálam a két gyerkőcnél totál más volt a csomagom, azaz csomagjaim tartalma. Az elsőnél még rengeteg fontos holmit tartalmazott, amiről aztán kiderült, hogy totál felesleges, a másodiknál már rutinosabb pakoló voltam. Máténál már kb. a 30. héten összepakoltam, Ábelnél ezzel nagyjából vártam a 35.-36. hétig. Erre nincs recept, hogy mikor érdemes összepakolni. Mindenki akkor csomagol, és készülődik, amikor azt érzi, hogy fontos számára a tudat, hogy ott áll a gardróbban a csomag, útra készen.

Én mindkét szüléshez két táskát pakoltam, ebben egyformán készültem. Egyik csomagot vittem a szülészetre, másikat a kismama részlegen való tartózkodásra. A két csomag az alábbiakat tartalmazta (itt inkább a második szüléshez csomagolt tételeket sorolnám fel, mivel ahogy már írtam, az elsőnél sok-sok felesleges holmit vittem):

Szülészetre:

- Hálóng (bár van olyan kórház, ahol adnak kórházi hálóinget), de akár egy kinyúlt pólót is lehet vinni, fő, hogy kényelmes legyen

- Papucs (egy tusolóba valót, egyet meg föl-le járkálni)

- Tusfürdő, wc-papír, wc ülőke (eldobható) - ez majd szülés után átkerül a másik bőröndbe

- Törülköző

- Zokni

- Víz (bár nem nagyon szabad inni)

- Okmányainkat (személyi, TAJ kártya, házassági anyakönyvi kivonatot - van ahol ezt nem kérik, ha az adott városban volt az esküvő), leleteinket, amiket kaptunk a vizsgálatokról - ha már nem az első babát várjuk, akkor érdemes betenni az előző szülések zárójelentését (pl. császármetszés miatt)

Táska a szülés utánra:

- Elöl nyíló hálóinget, vagy pizsamát, legalább 2db-ot - a szoptatás miatt fontos, hogy kigombolható legyen

- Női alsókat - én nagyobb méretet vettem, mint ami kéne, mivel a császármetszés miatt a hegre vigyázni kellett. Vannak a Tenának eldobható bugyiai is, több féle is, azok is nagyon jók, mert légáteresztők.

- Szoptatós melltartó, és melltartó betét - a tejbelövellést követően hamar szükség van rájuk, de ez akár utólag is bekérhető

- krémet a mellbimbóra - Lanolint javasolták nekem már a második babánál, és hihetetlenül jól bevált, az ára pedig 200.- Ft alatt volt. Recept nélkül kapható. De persze konzultálj azért a védőnőddel vagy orvosoddal.

- Egészségügyi betétet - Tena családból vannak olyanok, amiket kifejezetten ilyenkorra javasolnak, a szülés utáni erős vérzésre. Patikában, drogériákban is kapható.

- köntös

- Evőeszközök, pohár

- Tisztálkodó szerek: Törülköző, fésű, fogkefe, fogkrém

- Telefon töltő

- Babának: popsitörlőt, pelenkázó alátétet, kis sapkát, kesztyűt. Pelenkát nem érdemes addig berakni, míg nem tudjuk meg, hogy mekkora babánk születik, hiszen lehet, hogy az 1-es méretű már alapból nem jó neki. Így azt majd apukával megvetetjük, addig úgyis ad a kórház (ha jól tudom napi 4db-ot amúgy is biztosít, de ez ritka kevés)


Apuka csomagja: Róluk ne feledkezzünk meg, órákon keresztül fognak mellettünk állni, szurkolni, bíztatni, és fogadni a hívásokat :D

- pénz, hogy vehessen magának harapni valót - mert az fix, hogy mikor megindul a szülés, nem állunk neki szendvicseket gyártani (persze kivételek mindig vannak)

- olvasni valót - mert rettenetesen sokat kell várnia, míg a baba megszületik (nálunk féjem ráadásul be se jöhetett, csak kint várhatott a folyosón, így neki jól jött a könyv, bár nem igen emlékszik arra, hogy mit olvasott benne)

- fényképezőgép, esetleg pót akkuval

- mobiltelefon, és esetleg írjuk fel neki a védőnő és a gyerekorvos telefonszámát, hogy majd értesíthesse őket a kisbaba érkezéséről. Meg persze azoknak a telefonszámát, akiket szeretnénk, hogy mindenképpen értesítsen.

Ezeket amolyan irányadóknak szedtem össze, ettől eltérni természetesen lehet, hiszen mások vagyunk, mások az igényeink, más dolgok nyugtatnak meg minket. Én egyiknél se vittem magammal pl. zenelejátszót zenei válogatással, mellszívót (habár az útközben bekerült), a kacsás kispárnám, stb. :D úgyhogy ha úgy érzed, hogy neked erre szükséged van, hát tedd be, inkább több holmid legyen ott, mint hogy hiányozzon valami.

Apropó! A feleslegessé vált, vagy elhasznált hálóinget, alsóneműt, a ruhánkat, amibe bementünk, érdemes mindig szép apránként hazaküldeni. Mivel a bent tartózkodásunk alatt rengeteg holmit fogunk berendelni, megvetetni, így nagyon sok minden gyűlik addigra össze, mire végre hazamehetünk (normál szülésnél 3 nap, császármetszésnél 4 nap - Veszprémben szombaton van hazaadás, de vasárnap nincs, így 1 nappal hosszabbá válhat a "nyaralás")

A csomagoláshoz egyébként a védőnő is tud adni egy listát, ezt érdemes is elkérni, mivel kórházanként változó. Én mindkét kisfiamat a veszprémi kórházban szültem, így ez alapján tudtam összeírni az én listámat, remélem azért segítségedre lesz.

„Óriásként, felhők közül, félszegen
hajlok rád köszöntőn,
köszöntlek e földön, pici idegen!”
(Illyés Gyula)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Október 21. 15:28, vasárnap | Pocaklakók, bébibogyók, zsivány kis gyerkőcök :D

Készen állsz a gyerekvállalásra?

Biztosan készen állsz a nagy dologra? Egészen biztos? :D

2012. Október 09. 11:35, kedd | Pocaklakók, bébibogyók, zsivány kis gyerkőcök :D

Egészséges születés joga

Terhesség alatti káros szenvedélyek veszélye a babánkra nézve

2012. Augusztus 22. 20:23, szerda | Pocaklakók, bébibogyók, zsivány kis gyerkőcök :D

Apás szülés legyen, vagy sem?

Avagy ki legyen ott velünk?