Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Blog | SzemPattika

2012. Augusztus 30. 23:12, csütörtök

Irány az antikvárium!

Irány az antikvárium!

„Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál. Az ember mindent megun, de egy jó könyvet soha. Ha majd saját házam lesz, szerencsétlen lennék egy kitűnő könyvtár nélkül.”

Megrögzött könyvrajongó vagyok. Megveszem, és már olvasom is. Ez a „betegség” ugyan csak néhány éve jelentkezett nálam, azóta azonban tetemes mennyiséggel gyarapodott a magánkönyvtáram példányszáma. No, nem mintha rámszakadt volna a bank…más módszerem van.

Az a fajta olvasó vagyok, aki nem csupán kiolvassa az adott könyvet, hanem mélyen elmereng egy-egy mondat mondanivalóján, ceruzát vesz a kezébe, és szépen bejelölgeti azokat a részeket magának, ami megtetszett. A könyv befejeztével fogok egy köteg üres lapot meg egy tollat, és nekiállok kijegyzetelgetni a megjelölt részeket. Igen, sokszor sokkal tovább tart maga az írás, mint az olvasás. Persze, mindez megoldható a könyvtári könyvekkel is (főleg, ha az embernek kéznél van egy radír!) én mégis szeretem „bármikor elérhető” állapotban tudni a könyveimet.

Sajnos azonban a könyvesboltokat járva, arra döbbentem rá, hogy bizony – az aktuális kedvezmények kivételével – többnyire nem az én pénztárcámhoz szabták az árakat, ugyanakkor így, az iskolakezdés küszöbén is sokaknak segítségére lehet - a kiadásokat enyhítendő – az a megoldás, amire néhány éve rátaláltam.

Manapság számtalan antikvárium található a városokban és az interneten egyaránt. Ha kevés az időnk, hatékonyan és gyorsan szeretnénk rábukkanni a kiszemelt példányokra, az internetes antikváriumokat ajánlom. Amellett, hogy alapvetően költségkímélő árakkal találkozunk, rendkívüli kedvezményekkel is csalogatják a könyvbarátokat (akad, ahol hetente más és más témájú könyvekre hirdetnek különleges árleszállítást). Emellett az átvételmiatt sem kell aggódnunk, a házhozszállítás mellett olyan pontokat (pl. egy adott antikváriumot) helyeznek el egyes városokban, ahol ingyenesen vehetjük át a megrendelt könyveket.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy milyen minőségbeli eltérések jelentkezhetnek az antikvár könyveknél. Nos, nem csekély tapasztalatom szerint, lényegében nincs különbség az antikváriumból beszerzett és a hosszabb-rövidebb ideig az otthoni polcon álldogáló könyvek között. Sőt, több esetben is még a nyomdaillat is érezhető a maximum egyszer átlapozott példányokban. Ugyanakkor az internetes vásárlás esetén (hiszen talán ez feltételezi a nagyobb "buktatót") valamennyi könyv adatlapján találhatunk állapotleírást, és az esetleges hibákról fényképeket. Ráadásul az átvételi pontok többségén is átellenőrizhető a könyv - még fizetés előtt.

Mindenkit bíztatnék tehát antikváriumok és könyvtárak látogatásra, és természetesen olvasásra. Mert olvasni jó, s különben is: „Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál. Az ember mindent megun, de egy jó könyvet soha. Ha majd saját házam lesz, szerencsétlen lennék egy kitűnő könyvtár nélkül.” (Jane Austen: Büszkeség és balítélet)

A következőkben (várhatóan kéthetente csütörtökön) egy-egy könyvajánlóval, könyvkritikával, véleményezésseljelentkezem majd a blogomon.

Címkék: antikvárium, könyv

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Augusztus 23. 23:06, csütörtök | SzemPattika

A harminchatodik is nagyot pukkant

Idén harminchatodik alkalommal került megrendezésre a BB Boglári Szüreti Fesztivál.

2012. Augusztus 11. 23:08, szombat | SzemPattika

Kajak, megnyertük a versenyt!

Az olimpia utolsó előtti versenynapján véget értek a kajak-kenu versenyek Eaton-Dorneyban. Vegyes érzelmekkel, csalódásokkal, meglepetésekkel, hatalmas örömökkel, könnyekkel…de ami a legfontosabb, büszkén!

2012. Augusztus 06. 22:45, hétfő | SzemPattika

Egy nyár - két Wimbledon

Papírforma vagy meglepetés? Másodjára rendeztek idén bajnokságot a teniszszentélyben.