Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Blog | SzemPattika

2012. Augusztus 06. 22:45, hétfő

Egy nyár - két Wimbledon

Egy nyár - két Wimbledon

Papírforma vagy meglepetés? Másodjára rendeztek idén bajnokságot a teniszszentélyben.

Nem tévedés. Idén két tornát is rendeztek a wimbledoni teniszszentélyben. Az év harmadik Grand Slam tornája után nem a megszokott, „van még 50 hetünk kezdésig”- ütemben folytak a munkálatok. A szervezőknek mindössze két hete volt, hogy versenyképes állapotba hozzák a füves pályákat.

Új színek
Wimbledon átalakult. Az olimpia lilás színébe burkolózott minden pálya széle, a játékosok pedig a megszokott hófehér szerelés helyett a nemzeti ruhatárból válogattak. Szokatlan volt, meg kell vallani, s ha személyes véleményem hozzáfűzhetem: bízom benne, hogy ez egy soha vissza nem térő hét volt az öltözködés terén Wimbledonban. Két hét helyett ugyan alig több, mint egy hétig tartott a verseny – trófea helyett három éremért – viszonylag kevés meglepetés született. A legnagyobbat talán a wimbledoni döntős, Agnieszka Radwanska első körös veresége jelentette. S ha már őt említettem, maradjunk is a női mezőnynél!

Női verseny
Ami a magyarokat illeti, Szávay Ágnes könnyed vereséget szenvedett a világranglista 102. brit Elena Baltacha ellen az első körben (3:6, 3:6). Babos Tímea ugyanitt a kazah Galina Voszkobojeva felett diadalmaskodott (6:4, 6:2). A második körben azonban a sorsolás a wimbledoni elődöntős hetedik kiemelt, Angelique Kerberrel hozta össze. A német fölényes győzelemmel 6:1 6:1-re győzte le a magyar versenyzőt. A két magyar egyébként párosban is elindult, azonban rögtön az első körben a wimbledoni döntős, Lucie Hradecka - Andrea Hlavackova párossal mérkőztek meg, ahol a magyar lányok szép helytállással ugyan, de 1:6 7:6 2:6-os vereséget szenvedtek a negyedik kiemeltektől.

A női mezőny döntőbe jutásáért folyó mérkőzéseken végül Serena Williams és Maria Sharapova bizonyult jobbnak. Serena Williams Viktoria Azarenkával, míg Maria Sharapova Maria Kirilenkóval küzdött meg. A bronzmérkőzésen a világelső Azarenka érdemelte ki a torna harmadik helyét, míg a döntőben ellentmondást nem tűrően, lehengerlő játékkal egyértelmű Williams-győzelem született (Williams – Sharapova 6:1 6:2).

Serena Williams tehát mindkét wimbledoni tornát a magáénak tudhatja, s ahogy a júliusi Grand Slamen az egyest és párost is megnyerte, úgy az olimpián is. Hiszen testvérével az olimpián is döntőbe jutottak, ahol a magyar párost búcsúztató cseh Lucie Hradecka - Andrea Hlavackova kettős felett arattak győzelmet.

Férfi verseny
A férfi mezőny - a nőihez hasonlatosan - szépen csordogált medrében, az esélyesek a szokásos módon közeledtek a végkifejlethez. A TOP4-ből a címvédő Rafael Nadal sérülésre hivatkozva visszamondta a szereplést. Így az volt a kérdés, vajon ki lesz majd a negyedik játékos az elődöntőben. Végül minden kérdésre megkaptuk a választ. Az alsó ágon Novak Djokovic – Andy Murray elődöntőt rendeztek, míg a felső ágon a Kei Nishikorit verő Juan Martin del Potro mérkőzhetett Roger Federerrel, aki a John Isner elleni negyeddöntő során újabb rekordot állított be. Ő nyerte az olimpiák történetében a legtöbb mérkőzést (szám szerint tizenegyet). De tartogatott még meglepetést (és újabb rekordot) a verseny. Mikor a svájci klasszis argentin ellenfelével pályára lépett, senki sem gondolta, hogy az olimpiák történetének leghosszabb mérkőzése következik. Pedig így történt! A 4 óra 26 perces találkozót végül Federer tudhatta magáénak, aki három szettben - 4:6, 7:6, 19:17-es eredménnyel- jutott a döntőbe. Sokkal könnyebbnek tűnt az alsó ág elődöntője, legalábbis ami a végeredményt illeti. A hazaiak favoritja, Andy Murray 7:5 7:5-ös győzelmet aratott a világranglista második helyezett, Djokovic felett.

A döntőt tehát a wimbledoni Grand Slam döntősei vívták, melyet vasárnap tartottak. Az előző találkozótól eltérően ezt azonban három szettes győzelemmel (a döntőt – a torna korábbi mérkőzéseivel szemben – három nyert szettre játszották) Andy Murray zsebelte be, így az ő nyakába akasztották az olimpiai aranyérmet. Az ezüstérmet (értelemszerűen) Federer, míg a bronzot a bronzmérkőzésen Djokovicot verő Juan Martin del Potro érdemelte ki.

Érdekesség továbbá, hogy a döntőt követően Andy Murray érdekelt volt a vegyespáros döntőjében is, melyen végül - Laura Robson oldalán - ezüstérmet szerzett. (A győztes a fehérorosz Azarenka-Mirnyi duó, míg a bronzot az amerikai Lisa Raymond – Mike Bryan kaparintotta meg). A férfi párost a Bryan-fivérek nyerték, az ezüstöt a franciák (Llodra és Tsonga), míg a bronzot a a szintén francia Benneteau - Gasquet páros nyakába akasztották.

A (tenisz)világ azonban nem áll meg. Az amerikai kontinensen a hölgyek Montrealban, míg a férfiak Torontóban (Nadal és Federer nélkül) lépnek pályára ezen a héten.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Augusztus 30. 23:12, csütörtök | SzemPattika

Irány az antikvárium!

„Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál. Az ember mindent megun, de egy jó könyvet soha. Ha majd saját házam lesz, szerencsétlen lennék egy kitűnő könyvtár nélkül.”

2012. Augusztus 23. 23:06, csütörtök | SzemPattika

A harminchatodik is nagyot pukkant

Idén harminchatodik alkalommal került megrendezésre a BB Boglári Szüreti Fesztivál.

2012. Augusztus 11. 23:08, szombat | SzemPattika

Kajak, megnyertük a versenyt!

Az olimpia utolsó előtti versenynapján véget értek a kajak-kenu versenyek Eaton-Dorneyban. Vegyes érzelmekkel, csalódásokkal, meglepetésekkel, hatalmas örömökkel, könnyekkel…de ami a legfontosabb, büszkén!