Blog | KreDieSz
2013. Március 24. 20:14, vasárnap
Zabosak vagyunk...
Mai bejegyzésünkben a zabbal szeretnénk megismertetni benneteket. Ez a nagyon finom és értékes gabonaféle a mai konyhákból kicsit kiszorult, de reméljük, hogy a mai nap után kedvet kaptok ahhoz, hogy gyakrabban szerepeljen valamilyen zabos fog
Mai bejegyzésünkben a zabbal szeretnénk megismertetni benneteket. Ez a nagyon finom és értékes gabonaféle a mai konyhákból kicsit kiszorult, de reméljük, hogy a mai nap után kedvet kaptok ahhoz, hogy gyakrabban szerepeljen valamilyen zabos fogás a házi étlapon.
A zabnak számos fajtája ismert és ennek megfelelően felhasználási területe is igen széles. A legtöbben takarmányként ismerik, erre a célra az abrakzabot termesztik. A belgák sört főznek belőle, míg egyes helyeken kenyeret is készítenek zab felhasználásával.
Manapság számos táplálkozástudományi szakember foglalkozik a zabbal és annak étrendünkben elfoglalt szerepével. Egyes kutatások szerint egyetlen gabona sem képes olyan mértékben kielégíteni a tápanyagszükségletet, mint a zab. Mégis mitől ilyen különleges ez a gabona?
A zab rostokban és esszenciális zsírsavakban gazdag. Értékes B-vitamin, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A rákmegelőzésében is fontos fitoösztrogéneket tartalmaz. Könnyen emészthető, nagy mennyiségben van benne vízben oldódó rost, amely nagy mértékben segíti, hogy a kórokozók és káros anyagok minél könnyebben kiürüljenek a szervezetből. A zabnyákot például emésztési problémák kezelésére már régóta használják. A zab ballasztanyagainak további jótékony hatása, hogy csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, s ezt a hatást a másodlagos növényi anyagok csak tovább fokozzák. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint - csökkentő hatását használták ki és zabkúrát írtak ki a páciensek részére. Ma már azt is tudni, hogy a zab oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatással is bír, ezzel is elősegíti a szív– és érrendszer védelmét. Ezenfelül a zab gyomorpanaszokra is alkalmas, továbbá vércukor– és vérnyomáscsökkentő hatása is van. A zab tartalmaz egy antidepresszánst, tehát hangulatjavító hatású pszichotróp anyagot is. Emellett bőségesen jelen van a zabban a B1-vitamin, ami fokozza a boldogsághormon, vagyis a szerotonin termelését. A zab igen speciális tápanyag összetétellel rendelkezik, s ennél fogva fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát, kitartását, s jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is.
A zab pozitív élettani hatásai tehát:
- gazdag B-vitaminban és E vitaminban, biotinban
- megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is
- nagy a fehérjetartalma
- regenerálja az idegeket; élénkíti az egész idegrendszert
- gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
- lúgosító hatású
- rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis egyes savak toxicitását; emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
- mivel teltségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra
- esszenciális zsírsavakat tartalmaz
Fontos megemlíteni, hogy amerikai kutatások alapján a zab a lisztérzékenyek számára is fogyasztható gabonafélék közé tartozik. Így Amerikában már nincs tiltólistán a lisztérzékenyek számára. Sajnos a hazai piacon egyelőre olyan zab alapú terméket még nem találni, amely garantáltan gluténmentesen "készülne".
Milyen formában használhatjuk? A legelterjedtebb talán a zabpehely, de zabdara, zabkorpa és zabliszt formájában is nyugodtan felhasználhatjuk. A legtöbbek által ismert zabos étel a zabkása és a testépítők "kedvenc " reggeli csemegéje a zabpelyhes turmix.
A továbbiakban pár zab felhasználásával készült étellel ismertetünk meg benneteket, melyek akár a vasárnapi ebéd részét is képezhetik. A receptekért pedig klikk.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz
10 dolog, amiért szeretjük az epret
Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:
2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz
Az "elegáns" spárga
Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.
2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz
Minden nap színesen - a gyakorlatban
Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.