Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Blog | KreDieSz

2013. Március 24. 20:14, vasárnap

Zabosak vagyunk...

Zabosak vagyunk...

Mai bejegyzésünkben a zabbal szeretnénk megismertetni benneteket. Ez a nagyon finom és értékes gabonaféle a mai konyhákból kicsit kiszorult, de reméljük, hogy a mai nap után kedvet kaptok ahhoz, hogy gyakrabban szerepeljen valamilyen zabos fog

Mai bejegyzésünkben a zabbal szeretnénk megismertetni benneteket. Ez a nagyon finom és értékes gabonaféle a mai konyhákból kicsit kiszorult, de reméljük, hogy a mai nap után kedvet kaptok ahhoz, hogy gyakrabban szerepeljen valamilyen zabos fogás a házi étlapon.

A zabnak számos fajtája ismert és ennek megfelelően felhasználási területe is igen széles. A legtöbben takarmányként ismerik, erre a célra az abrakzabot termesztik. A belgák sört főznek belőle, míg egyes helyeken kenyeret is készítenek zab felhasználásával.

Manapság számos táplálkozástudományi szakember foglalkozik a zabbal és annak étrendünkben elfoglalt szerepével. Egyes kutatások szerint egyetlen gabona sem képes olyan mértékben kielégíteni a tápanyagszükségletet, mint a zab. Mégis mitől ilyen különleges ez a gabona?


A zab rostokban és esszenciális zsírsavakban gazdag. Értékes B-vitamin, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A rákmegelőzésében is fontos fitoösztrogéneket tartalmaz. Könnyen emészthető, nagy mennyiségben van benne vízben oldódó rost, amely nagy mértékben segíti, hogy a kórokozók és káros anyagok minél könnyebben kiürüljenek a szervezetből. A zabnyákot például emésztési problémák kezelésére már régóta használják. A zab ballasztanyagainak további jótékony hatása, hogy csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, s ezt a hatást a másodlagos növényi anyagok csak tovább fokozzák. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint - csökkentő hatását használták ki és zabkúrát írtak ki a páciensek részére. Ma már azt is tudni, hogy a zab oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatással is bír, ezzel is elősegíti a szív– és érrendszer védelmét. Ezenfelül a zab gyomorpanaszokra is alkalmas, továbbá vércukor– és vérnyomáscsökkentő hatása is van. A zab tartalmaz egy antidepresszánst, tehát hangulatjavító hatású pszichotróp anyagot is. Emellett bőségesen jelen van a zabban a B1-vitamin, ami fokozza a boldogsághormon, vagyis a szerotonin termelését. A zab igen speciális tápanyag összetétellel rendelkezik, s ennél fogva fokozza a sportolók koordinációképességét, gyorsaságát, kitartását, s jó hatással van a szellemi teljesítőképességre is.

A zab pozitív élettani hatásai tehát:

  • gazdag B-vitaminban és E vitaminban, biotinban
  • megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is
  • nagy a fehérjetartalma
  • regenerálja az idegeket; élénkíti az egész idegrendszert
  • gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
  • lúgosító hatású
  • rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis egyes savak toxicitását; emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak
  • mivel teltségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra
  • esszenciális zsírsavakat tartalmaz

Fontos megemlíteni, hogy amerikai kutatások alapján a zab a lisztérzékenyek számára is fogyasztható gabonafélék közé tartozik. Így Amerikában már nincs tiltólistán a lisztérzékenyek számára. Sajnos a hazai piacon egyelőre olyan zab alapú terméket még nem találni, amely garantáltan gluténmentesen "készülne".

Milyen formában használhatjuk? A legelterjedtebb talán a zabpehely, de zabdara, zabkorpa és zabliszt formájában is nyugodtan felhasználhatjuk. A legtöbbek által ismert zabos étel a zabkása és a testépítők "kedvenc " reggeli csemegéje a zabpelyhes turmix.

A továbbiakban pár zab felhasználásával készült étellel ismertetünk meg benneteket, melyek akár a vasárnapi ebéd részét is képezhetik. A receptekért pedig klikk.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.