Blog | KreDieSz
2013. Május 31. 22:10, péntek
10 dolog, amiért szeretjük az epret
Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:
- Alacsony a kalóriatartalma, így fogyókúra esetén is bátran fogyasztható. Egy kis tálka - 10 dkg - eper mindössze 27 kcal-t tartalmaz.
- Bogyós gyümölcsök közül az egyik legjobb C-vitamin tartalmú, ezáltal erősíti az immunrendszert
- Népi gyógyászatban régóta használják az emésztőrendszer tisztítására. Azt tartják róla, hogy serkenti a máj működését.
- Hála a mangán tartalmának serkenti a vérképzést és a sejtek növekedését, erősíti a csontokat, a hajat, a bőrt
- Önmagában is isteni finom, elsősorban így javasoljuk fogyasztani. Ha esetleg mégis szeretnéd variálni, szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Készíthetsz belőle házilag gyümölcsös joghurtot (és az nem a bíbortetűtől lesz piros :-)), túrókrémet, turmixokat, limonádét, levest, szószt, desszerteket, gyümölcssalátát, zöldsalátákhoz is keverheted. Ha holnap is velünk tartasz, megismerheted a mi kedvenc epres receptjeinket is.
- Mivel 90%-a víz, kiválló szomjoltó (persze csak ha natúran, cukor nélkül fogyasztjuk)
- Az eper fogyasztása jótékony hatású lehet a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal védve a szív- érrendszert. Egy torontói kutatócsoport huszonnyolc magas vérszírszintű személyt vizsgált meg, akik egy speciálisan összeállított étrendet követtek, mely tartalmazott szóját, rostokat, növényi szterineket, magvakat. Mivel az eper nagy antioxidáns tartalmú, ezért a csapat egyik fele epret (454 g/nap, 112 kcal), a másik zabkorpás kenyeret (65 g/nap, 112 kcal) kapott kiegészítésül a vizsgálat idején. Egy hónap múlva azt figyelték meg, hogy az eperfogyasztók laboreredményei javultak. Összegzésként megállapították, hogy a diéta kiegészítése gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel segít abban, hogy a táplálkozási ajánlások könnyebben betarthatóak legyenek, hiszen így finomabb, változatosabb az étrend, valamint hozzájárulnak a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkentéséhez is.
- Nagyobb mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek tartósítják, és hatékonyabbá teszik a vitaminokat. Erőteljes antioxidánsok, amelyek lassítják a szervezet öregedési folyamatait, segítik a bőrt a sugárzások káros hatásainak kivédésében, valamint a szép bőrszínkialakításában. További lehetséges előnyeik – amelyek mélyebb megismerése érdekében folyamatosan új kutatások folynak – az immunrendszer működésének erősítése, asztma és allergia ellenes, vírus és baktériumölő valamint májvédőhatás, a daganatos sejtek képződésének gátlása, valamint befolyással vannak a hajszálerekrugalmasságára és áteresztő képességére.
- Nemcsak megehetjük, akár magunkra is kenhetjük :-) Otthon készíthető natúr kozmetikumoknak is hasznos alapanyaga lehet. Bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől.
-
Már a látványa, az illata is energiával tölt fel :-)
+ tipp: a boltok polcain először a külföldi eprek jelennek meg. Mi azt tanácsoljuk, válaszd inkább a hazait! Nemcsak nemzeti elfogultságból, mert a mi eprünk finomabb (nem mintha ez nem lenne igaz... :-)), de a külföldről behozott társait valamivel kezelni kell, hogy kibírják az utazást, míg a mi boltjaink polcaihoz eljutnak és még itt is csábosan mosolyoghassanak ránk. Ezekre a különböző növekedésszabályozó vegyszerekre, gyantákral, viaszokra az egészségednek semmi szüksége, ha másért nem, márcsak ezért is érdemes a hazait választani. A legjobb persze, ha a saját eprünket élvezhetjük. Akinek nincs kertje, akár balkonra is telepítető (a mi erkélyünkön is végre érésnek indult a gyönyörű csüngő eprünk, ami látványnak sem utolsó :-)) Valamint van lehetőség Szedd magad epermezőkön gyűjtögetni, 2013-as listát erről például Antal Valinál találhattok.
Mikor ne?Az eper számos pozitív tulajdonsága nem mindenki számára ajánlható. Van aki fogyasztására allergiás reakciókkal reagál, viszkető csalánkiütések jelennek meg a bőrön. Ez esetben ne fogyasszuk. Aki érzékeny az aszpirinre, annál nagy erre az esély, mert az eper nagy mennyiségben tartalmaz az aszpirin hatóanyagával, a szalicilsavval rokon vegyületeket. Az idült emésztőrendszeri panaszok esetén - pl. bélgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, epegyulladás - az eper apró magvai irritációt okozhatnak, ezekben az esetekben is jobb kerülni a fogyasztását.
Ha szívesen kipróbálnád epres recept ötleteinket. klikk ide!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz
Az "elegáns" spárga
Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.
2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz
Minden nap színesen - a gyakorlatban
Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.
2013. Május 16. 01:09, csütörtök | KreDieSz
8 ok, amiért érdemes szoptatni 1 éves kor után is
A szoptatás előnyei 1 éves kor után