Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | KreDieSz

2013. Május 09. 22:37, csütörtök

Mi fán terem a csíra?

Mi fán terem a csíra?

Ugyan már válogathatunk a friss, szezonális zöldségek közül is, azért a csírákról se feledkezzünk el, hiszen kiváló tápanyagtartalmuk és számos jótékony hatásuk egyedülálló!

Ugyan már válogathatunk a friss, szezonális zöldségek közül is, azért a csírákról se feledkezzünk el, hiszen kiváló tápanyagtartalmukból és számos jótékony hatásukból mit sem veszítettek, így érdemes továbbra is bőven fogyasztanunk ezekből a kis természetes vitaminbombákból. A Mi fán terem a csíra? bejegyzésünkben megismerkedhettetek a csíráztatás rejtelmeivel. Reméljük sikerült vele kedvet csinálnunk, hogy kipróbáljátok. Ha még nem vettétek rá magatokat - vagy csak kíváncsiak vagytok még több dologra a témával kapcsolatban, akkor tartsatok ma is velünk, amikor is bemutatjuk Nektek a csírák népes családjának tagjait, és egyes fajták élettani hatásait.

A fajták bemutatása előtt azt még fontosnak tartom kiemelni, hogy jótékony hatásaikat csak hosszabb ideig tartó, rendszeres fogyasztással érhetjük el. Heti egy marék csírától senkinek sem fog csökkenni a koleszterinszintje. Természetesen vitamin- és ásványianyag tartalmuk rendszertelen fogyasztás mellett is érvényesül, de egyéb egészségre gyakorolt hatásához rendszeres fogyasztásukat javasoljuk.

A CSÍRÁK FAJTÁI

Fű- és fűszerfélék

  • Bíborhere
  • Francia vagy fekete mustár
  • Görögszéna (görög lepkeszeg)
  • Kerti zsázsa
  • Lucerna
  • Ruccola
  • Vöröshere (réti lóhere)

Gabonafélék

  • Amaránt
  • Árpa
  • Búza
  • Hajdina (pohánka)
  • Kukorica
  • Rizs
  • Rozs
  • Tritikálé
  • Zab

Hüvelyesek

  • Adzukibab
  • Csicseriborsó
  • Lencse
  • Mungóbab
  • Szójabab
  • Zöldborsó

Olajos magvak

  • Lenmag
  • Napraforgómag
  • Szezámmag
  • Tökmag

Zöldségfélék

  • Brokkoli
  • Cékla
  • Fejes káposzta
  • Lila káposzta
  • Retek
  • Vöröshagyma

Ha eddig még nem csíráztattál, kezdésnek jó választás lehet az adzukibab, a mungóbab, a szójabab, a búza, a hagyma vagy a lucerna - ezek általában könnyen mennek. Hogy miért érdemes belekezdeni? Klikk ide és folytatjuk! :-)

Csírás recepteket pedig itt találsz.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.