Blog | KreDieSz
2013. Május 09. 22:37, csütörtök
Mi fán terem a csíra?
Ugyan már válogathatunk a friss, szezonális zöldségek közül is, azért a csírákról se feledkezzünk el, hiszen kiváló tápanyagtartalmuk és számos jótékony hatásuk egyedülálló!
Ugyan már válogathatunk a friss, szezonális zöldségek közül is, azért a csírákról se feledkezzünk el, hiszen kiváló tápanyagtartalmukból és számos jótékony hatásukból mit sem veszítettek, így érdemes továbbra is bőven fogyasztanunk ezekből a kis természetes vitaminbombákból. A Mi fán terem a csíra? bejegyzésünkben megismerkedhettetek a csíráztatás rejtelmeivel. Reméljük sikerült vele kedvet csinálnunk, hogy kipróbáljátok. Ha még nem vettétek rá magatokat - vagy csak kíváncsiak vagytok még több dologra a témával kapcsolatban, akkor tartsatok ma is velünk, amikor is bemutatjuk Nektek a csírák népes családjának tagjait, és egyes fajták élettani hatásait.
A fajták bemutatása előtt azt még fontosnak tartom kiemelni, hogy jótékony hatásaikat csak hosszabb ideig tartó, rendszeres fogyasztással érhetjük el. Heti egy marék csírától senkinek sem fog csökkenni a koleszterinszintje. Természetesen vitamin- és ásványianyag tartalmuk rendszertelen fogyasztás mellett is érvényesül, de egyéb egészségre gyakorolt hatásához rendszeres fogyasztásukat javasoljuk.
A CSÍRÁK FAJTÁI
Fű- és fűszerfélék
- Bíborhere
- Francia vagy fekete mustár
- Görögszéna (görög lepkeszeg)
- Kerti zsázsa
- Lucerna
- Ruccola
- Vöröshere (réti lóhere)
Gabonafélék
- Amaránt
- Árpa
- Búza
- Hajdina (pohánka)
- Kukorica
- Rizs
- Rozs
- Tritikálé
- Zab
Hüvelyesek
- Adzukibab
- Csicseriborsó
- Lencse
- Mungóbab
- Szójabab
- Zöldborsó
Olajos magvak
- Lenmag
- Napraforgómag
- Szezámmag
- Tökmag
Zöldségfélék
- Brokkoli
- Cékla
- Fejes káposzta
- Lila káposzta
- Retek
- Vöröshagyma
Ha eddig még nem csíráztattál, kezdésnek jó választás lehet az adzukibab, a mungóbab, a szójabab, a búza, a hagyma vagy a lucerna - ezek általában könnyen mennek. Hogy miért érdemes belekezdeni? Klikk ide és folytatjuk! :-)
Csírás recepteket pedig itt találsz.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz
10 dolog, amiért szeretjük az epret
Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:
2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz
Az "elegáns" spárga
Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.
2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz
Minden nap színesen - a gyakorlatban
Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.