Blog | KreDieSz
2013. Április 20. 08:18, szombat
Méz - nemcsak Micimackó szereti a mézet
A méz táplálékként és gyógytermékként való fogyasztása és felhasználása egyidős az emberiség történelmével.Ismét kezdjük felismerni és alkalmazni a méz nyújtotta előnyöket. A mai bejegyzésünket mi is ennek szenteljük.
A méz táplálékként és gyógytermékként való fogyasztása és felhasználása egyidősnek mondható az emberiség történelmével. Sajnos a múlt században a méhgyógyászati termékek alkalmazása a szintetikus gyógyszerek forradalmának következményeként méltánytalanul háttérbe szorult, az édesítés terén pedig a finomított fehér cukor vette át a vezető szerepet, de újabban ismét kezdjük felismerni és alkalmazni a méz nyújtotta előnyöket. A mai bejegyzésünket szeretnénk ezeket Nektek is bemutatni.
Hogy készül a méz?
A mézet különböző biokémiai eljárások során a méhek állítják elő, így a méz egyszerre tekinthető állati- és növényi erederű terméknek is. A méhek a virágok nektárját a garatmirigy váladékaik segítségével könnyen emészthető szőlő és gyümölcscukrokká alakítják át. Belerakják a mézet a lépekbe, ahol finomítják és elnyeri véglelges formáját. Ez az érlelés folyamata, ami kb. 4 napig tart. A méz megmaradt víztartalmát elpárologtatják, majd bevonják a lépet viasszal, így konzerválják, hogy ne induljon erjedésnek. Rengetegféle méz létezik, folyékony és kristályos állagú, szalmasárgától a zöld és vörös át a sötét barnáig különböző árnyalatú, ízű és aromájú.
Összetétele
Legjelentősebb összetevői a szénhidrátok: összességében kb.: 80%, főként szőlő- és gyümölcscukor - fajtánként változó arányban. Emellett a mézben felfedezhetőek aromás összetevők, szerves és szervetlen savak, különböző fehérjék, B1-, B2-, B6-vitamin, biotin, pantoténsav, C-, E-, K-vitami, nátrium, kálium, kalcium és magnézium, vas, réz, kobalt, króm, nikkel, lítium és cink is található benne. Valamint fellelhetőek benne bizonyos hormonok, mint például az acetilcholin, antibakteriális anyagok, antibiotikumok, mint az inhibin, valamint különféle enzimek.
Összetétele elsősorban az alkotó nektár(ok) összetételétől függ. Másodsorban külső tényezők is befolyásolják, mint például az időjárás, a begyűjtés és a kinyerés módszere.
Hatásai
Legfontosabb gyógy- és fiziológiás hatásai: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, baktériumölő, immunerősítő, roboráló, alvászavarok esetén nyugtató hatású. Elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó, jótékony hatású a szívre, májra, külsőleg sebgyógyító hatással bír.
Jó házi orvossága a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak. Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását is.
A cikk folytatásához kattints ide!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz
10 dolog, amiért szeretjük az epret
Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:
2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz
Az "elegáns" spárga
Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.
2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz
Minden nap színesen - a gyakorlatban
Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.