Blog | KreDieSz
2013. Április 27. 12:04, szombat
Medvehagymás receptek
A tegnapi medvehagymás kedvcsináló után íme még 3 receptötlet, ahogy ígértük.
Hathagyma krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg póréhagyma finomra vágva
- 10 dkg vöröshagyma finomra vágva
- 5 dkg újhagyma finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 kis csokor medvehagyma
- 3 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- Fél citrom leve
- 5 dl zöldségalaplé
- Só, fehér bors, rozmaring, kakukkfű, 3 db babérlevél
- Snidling a díszítéshez
Mellé:
- Teljes kiőrlésű pirítós vagy medvehagymás pogácsa
Elkészítése:
A póréhagymát, vöröshagymát, újhagymát a vajon lepirítjuk, majd felöntjük a zöldséges alaplével. Hozzáadjuk a fűszereket és az apróra vágott fokhagymát és hagyjuk takarékon összefőni az ízeket. A medvehagymát megtiszítjuk, felcsíkozzuk és a már majdnem kész leveshez adjuk. Hozzászoktatással (egy kevés főzőlével elkeverve és úgy hozzáöntve) hozzáadagoljuk a tejszínt és az egészet botmixerrel összeturmixoljuk.
Pirítóssal vagy friss medvehagymás pogácsával a legfinomabb.
Díszítésként apróra vágott snidlinggel tálaljuk. Figyelem! Gyenge gyomrúaknak nem ajánljuk :-)
Bazsalikomos-medvehagymás fűszervaj
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- egy kis csokor medvehagyma (8-10 szál) vékonyan apróra vágva
- 2 kiskanálnyi bazsalikom apróra vágva
- pár csepp friss citromlé
- tengeri só
Elkészítése:
A lágy, de nem folyékony vajat keverőtálba habosra kikeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát és a bazsalikomot. Enyhén megsózzuk és csepegtetünk bele egy pár csepp citromlét. Fakanállal vagy robotgéppel jól elkeverjük. Fogunk egy kétrétegű alufólia darabot, ráhalmozzuk a masszát, feltekerjük és úgy formázzuk, hogy a kész rúdnak henger formája legyen. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Fagyasztóba is tehetjük, ez esetben több hónapig is eláll. Ajánljuk pirítóshoz, szendvicsekhez, de frissensültekhez is kínálhatjuk.Felhasználáskor a vajból forró vízbe mártott késsel vékony szeletkéket vágunk. Érdemes a tálalás pillanatában adni a frissensültekhez, mert így érvényesülnek a legjobban az íze, aromája.
A medvehagyma saláta receptjéért klikk ide!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz
10 dolog, amiért szeretjük az epret
Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:
2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz
Az "elegáns" spárga
Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.
2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz
Minden nap színesen - a gyakorlatban
Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.