Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | KreDieSz

2013. Április 27. 12:04, szombat

Medvehagymás receptek

Medvehagymás receptek

A tegnapi medvehagymás kedvcsináló után íme még 3 receptötlet, ahogy ígértük.

Hathagyma krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg póréhagyma finomra vágva
  • 10 dkg vöröshagyma finomra vágva
  • 5 dkg újhagyma finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • Fél citrom leve
  • 5 dl zöldségalaplé
  • Só, fehér bors, rozmaring, kakukkfű, 3 db babérlevél
  • Snidling a díszítéshez

Mellé:

  • Teljes kiőrlésű pirítós vagy medvehagymás pogácsa


Elkészítése:
A póréhagymát, vöröshagymát, újhagymát a vajon lepirítjuk, majd felöntjük a zöldséges alaplével. Hozzáadjuk a fűszereket és az apróra vágott fokhagymát és hagyjuk takarékon összefőni az ízeket. A medvehagymát megtiszítjuk, felcsíkozzuk és a már majdnem kész leveshez adjuk. Hozzászoktatással (egy kevés főzőlével elkeverve és úgy hozzáöntve) hozzáadagoljuk a tejszínt és az egészet botmixerrel összeturmixoljuk.
Pirítóssal vagy friss medvehagymás pogácsával a legfinomabb.
Díszítésként apróra vágott snidlinggel tálaljuk. Figyelem! Gyenge gyomrúaknak nem ajánljuk :-)


Bazsalikomos-medvehagymás fűszervaj

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • egy kis csokor medvehagyma (8-10 szál) vékonyan apróra vágva
  • 2 kiskanálnyi bazsalikom apróra vágva
  • pár csepp friss citromlé
  • tengeri só

Elkészítése:

A lágy, de nem folyékony vajat keverőtálba habosra kikeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát és a bazsalikomot. Enyhén megsózzuk és csepegtetünk bele egy pár csepp citromlét. Fakanállal vagy robotgéppel jól elkeverjük. Fogunk egy kétrétegű alufólia darabot, ráhalmozzuk a masszát, feltekerjük és úgy formázzuk, hogy a kész rúdnak henger formája legyen. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Fagyasztóba is tehetjük, ez esetben több hónapig is eláll. Ajánljuk pirítóshoz, szendvicsekhez, de frissensültekhez is kínálhatjuk.Felhasználáskor a vajból forró vízbe mártott késsel vékony szeletkéket vágunk. Érdemes a tálalás pillanatában adni a frissensültekhez, mert így érvényesülnek a legjobban az íze, aromája.

A medvehagyma saláta receptjéért klikk ide!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.