Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Blog | KreDieSz

2013. Április 08. 10:24, hétfő

Mantra varázs

Mantra varázs

Lelki egészségünk és életerőnk megőrzése legalább olyan fontos, mint a testünk megfelelő táplálása. A mai nap a lelkünk világa lesz a téma, mégpedig a mantrák csodálatos világába invitálunki Benneteket!

Nemrég a veszprémi Natura-napon felemelő élményben volt részem: részt vettem a "Csend-VARÁZS-hang" közös mantrázás-éneklésen, ahol 1 óra alatt sikerült nagyon jól feltöltődnöm. Az az 1 óra felért egy egész wellness hétvégével, sőt... :-) Bár nem először tapasztaltam meg a mantrák gyógyító erejét, de a hétköznapokban gyakran feledésbe merül ez az igazán csodálatos, egyszerű lélekemelő módszer. Most ismét megfogadtam, hogy nem hagyom. Valamint kedvet kaptam, hogy megosszam ezt az élményt Veletek is és arra buzdítsalak Benneteket, hogy ismerjétek meg Ti is közelebbről a mantrák csodálatos világát. Ha van kedvetek, tartsatok velem!

Mi is az a mantra?

A mantra egy hang, szótag, szó vagy rövidebb mondat, illetve szavak sorozatának ismétlése - általában Istenhez közeli szöveg, fohász, mondhatni varázsige, misztikus mondat. A mantra szó két szanszkrit szótagból áll: "man" - jelentése "elme" és "tra" - jelentése: "felszabadítani". Tehát a mantra egy olyan hangrezgés, amely segít felszabadulnunk az elme világából. Ez egy ősi módszer, mely a védikus hagyományra volt jellemző. Indiában már több évszázad óta használják. A mantra lehet csupán egy szó vagy egy úgynevezett mantra-mag (bídzsa), mint például a méltán híres om (aum) szótag, vagy pedig állhat több szóból, mondatokból is. Többszöri, alig hallható ismétlését dzsapának hívják, amely egy igen komoly meditációt jelent.

Mire jó a mantrázás?

Enyhíti a mindennapi problémákat, könnyedén oldja a nap alatt felhalmozódott stresszt, és segít megszüntetni a vele járó feszült állapotot, így elősegíti a problémák megoldását. A mantrák segítségével nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lelkiállapotra tehetünk szert. Megnyugtatja és lecsendesíti az elmét. A mantrák kántálásának hatására egy megváltozott tudatállapotba kerülhetünk, amikor képeket, formákat láthatunk, esetleg hangokat hallhatunk vagy "szimplán" felemelő érzések érezhetünk. Minél többször ismételjük, gyakoroljuk, annál gyorsabban juthatunk el erre a másik tudatszintre.

Mai világunkban életünk nagy részét sajnos a kondicionált elménk által bebörtönözve éljük, és csak ritkán tapasztaljuk meg az életet a szívünkkel. Azonban fontos megértenünk, elfogadnunk, hogy vannak dolgok, amelyekhez nem lehetséges az elmén keresztül eljutnunk - ilyen például a Istenhez való kapcsolat. Az Isteni világ megtapasztalásához a szíven és az érzéseken keresztül vezethet az út. Az indiai szentírás szerint, ha mentális tisztaságot szeretnénk elérni/fenntartani, ahhoz mantrázni kell. Természetesen vallási, kultúrális, etnikai és egyéb hovatartozás nélkül bárki élvezheti a mantrák varázsát.

Gandhi a következőt mondja a mantrázásról:

“A mantra az ember életének vezérfonalává lesz és minden nehézségen átsegíti. Nem az ismétlés kedvéért kell ismételgetni, hanem azért, hogy az ember megtisztuljon, hogy könnyebben érje el a céljait. Nem üres morzsolgatás. Minden ismétlésnek újabb és újabb értelme van, ugyanis minden egyes ismétléssel közelebb kerülünk Istenhez.”

Hogyan mantrázzak?

Mint minden lelki gyakorlatban, itt is fontos a koncentráció, a célzott figyelem, mert így igazán hatásos. Általában gyöngyökön, illetve imafüzéren történik a mantrázás, mert ez elősegíti a koncentrációt.

Többféleképp mantrázhatunk: hangosan, suttogva és csendben, vagyis mentálisan. Ha az éneklés számodra még idegen, akkor először csak hallgasd őket és hagyd, hogy átjárjanak. Ha sikerül ráhangolódnod úgyis megjön a kedved az énekléshez is. :-)

Bármikor lehet mantrázni, de egyes ajánlások szerint a kora reggeli órák igen kedvezőek a lelki fejlődés céljára. Sokan azt is hasznosnak tartják, ha minden nap ugyanabban az időpontban végzed a gyakorlatot.

Ha kíváncsiak vagytok arra is, hogy milyen mantrát válasszatok, és szívesen meghallgatnátok a mi (egyik) kedvencünket, klikk ide!

Címkék: egészség, krediesz, lélek

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.