Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Blog | KreDieSz

2013. Március 17. 16:50, vasárnap

Köles - nemcsak madáreleség

Köles - nemcsak madáreleség

Bár a legtöbbeknek a kölesről manapság sajnos csak a madáreleség jut eszükbe, higgyétek el, kár lenne kihagyni ezt az értékes gabonát a saját étrendünkből! Reméljük a mai írásunkkal sikerül meghozni a kedveteket a kipróbálására!

Bár a legtöbbeknek a kölesről manapság sajnos csak a madáreleség jut eszükbe, higgyétek el, kár lenne kihagyni ezt az értékes gabonát a saját étrendünkből! A köles az egyik legrégebb óta termesztett gabonánk, nekünk magyaroknak is egészen az ősidőktől kedvelt napi élelmünk volt. Tudtátok, hogy a honfoglalás időszakában még a magasabb társadalmi réteghez tartozóknak az asztalán is a köleskása volt az egyik legfontosabb étel? Ázsiában, Afrikában napjainkban is rendszeresen fogyasztják. Európában a kenyér gabonák sajnos csökkentették népszerűségét a századok alatt, pedig érdemes újból felfedeznünk ezt a finom és kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező és könnyen elkészíthető gabona fajtát. Reméljük a mai bejegyzéssel sikerül kedvet csinálni hozzá azoknak is, akik esetleg nem próbálták még.

Mit érdemes tudni a kölesről?

  • A benne lévő fehérje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják
  • Könnyen emészthető
  • Magas vízben oldódó rosttartalommal rendelkezik, ami segít eltávolítani a letapadt salakanyagokat a belekből, elősegíti a normál bélműködést. Tisztító hatásának köszönhetően jól használható böjtöléskor, helye lehet tisztító, salaktalanító kúrákban.
  • Kifejezetten lúgosító hatású
  • Ásványi anyagokban az egyik leggazdagabb gabona, jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, fluort és szilíciumot; valamint a vitaminok közül az A- és B-csoporthoz tartozókat
  • A benne lévő szilícium, és annak vegyülete a kovasav fontos szerepet játszik a csontképződésben, a bőr hámosodásában, hajunk és körmeink egészségének megőrzésében
  • Tekintélyes lecitin- és kolin forrás
  • Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma miatt elősegíti a máj regenerációját, ezért fontos részét képezheti a májbetegek étrendjének is
  • A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének tartják, valamint emlegetik vércukorszint szabályzó és rákmegelőző hatását is
  • Kiváló eledel a hűvős napokon, belülről melegíti szervezetünket
  • Eme remek beltartalmi értékeknek köszönhetően különösen ajánlható fizikai és pszihés fáradtság esetén, az ülő foglalkozást végzőknek és roboráló hatása miatt azoknak, akik legyengültek. Tökéletes eledel várandósok és szoptatós anyukák számára is, valamint bárkinek aki egészségesen szeretne táplálkozni.

Ha szeretnétek megtudni, hogyan kell felhasználni és megismerni pár kiváló köleses receptet, klikk ide!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.