Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | KreDieSz

2013. Április 18. 08:25, csütörtök

Új táplálékpiramis

Új táplálékpiramis

2008-ban megjelent a táplálékpiramis korszerűsített változata, amelyet a Harvardon dolgoztak ki. Ajánlásai az újabb kutatási eredményeket is figyelembe véve segítenek eligazodni a táplálkozás tudomány útvesztőiben.

A régi piramis

Itt a régebbi táplálékpiramis, amely valószínűleg a legtöbbek számára ismerős. A piramis alján helyezkednek el azok az élelmiszerek, amelyek az ajánlás szerint az étkezésünk alapját a legnagyobb mennyiségben alkossák, mégpedig a szénhidrátok, mint a gabonafélék, kenyér, rizs, krumpli, tészták: napi 6-11-szeri adagban. Ezt követil a zöldségek, gyümölcsök, majd a következő szinten foglalnak helyet a tej és tejtermékek, valamint a húsok, halak, a tojás és a piramis csúcsán a zsírok és az édességek.

Az újabb piramis

Az új piramist nézve a legfeltűnőbb maga az alapja. Az egészséges táplálkozási ajánlás (tehát maga a piramis) a napi rendszerességgel végzett mozgáson és a súlykontrollon alapszik, mivel úgy tartják mozgás és egészséges testtömeg nélkül hiába elemezgetjük a táplálkozás további aspektusait. A másik döntő különbség, hogy egyértelműen megkülönbözteti a szénhidrátok fajtáit: a finomított szénhidrátok mind felkerültek a piramis csúcsára a ritkán fogyasztható ételek közé, tehát az édességek mellé költözött a fehér kenyér, fehér lisztek/tészták, a hántolt rizs és a burgonya. Az alapban meghagyja a magas rost tartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat.

Különbséget tesz a zsírokban, olajokban is: a növényi olajok a piramis csúcsáról az aljára kerültek. A tetején lévő zsírok mellett viszont helyet kapnak a vörös húsok is.

A zöldségek, gyümölcsök továbbra is tartják helyüket, a zöldségféléket napi 3-5x-i, a gyümölcsöket 2-3x-i fogyasztásra javasolva. Őket követik a olajos magvak és a hüvelyesek.

A hal, csirke, a tojás is maradt a helyén, csak a kategóriából a vörös húsok és a felvágottak átkerültek a piramis tetejére, ahogy azt az előbb is említettük. A javasolt mennyiség 0-2 adag/nap.

A tejtermékek is tartják a helyüket, napi 1-2 adagnyi mennyiségben.

A piramis csúcsát már ismeritek, de összegezve mégegyszer: vörös húsok, felvágottak, egyszerű szénhidrátok.

Említésre kerülnek még - ami az előzőből kimaradt - az alkoholos italok és az étrendkiegészítők. Alkohol fogyasztásból mértékletességre int - és nem mindenkinek ajánlja. A multivitaminokból pedig a legtöbb embernek napi szintű kiegészítést javasol.

A cikk folytatásához és képekhez kattints ide!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.