Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Blog | KreDieSz

2013. Március 28. 11:24, csütörtök

Húsvéti desszertek - Élet a csokinyúlon túl

Húsvéti desszertek - Élet a csokinyúlon túl

Húsvéti recepttárunkat ezúttal desszert ötletekkel bővítettük nektek. Mivel egy hagyományos húsvéti menüt követően valamilyen túrós desszert dukál (az "eredeti" menüt az úgynevezett sárga túró követte elődeink asztalánál), így

Húsvéti recepttárunkat ezúttal desszert ötletekkel bővítettük nektek. Mivel egy hagyományos húsvéti menüt követően valamilyen túrós desszert dukál (az "eredeti" menüt az úgynevezett sárga túró követte elődeink asztalánál), így összegyűjtöttük, a mi kedvenc túrós desszertjeinket.

A túró nagyon jól használható, sós és édes ételek, sütemények alapja egyaránt lehet. Könnyen emészthető, nagy fehérje és alacsony kalóriatartalmú, így a fogyókúrázók számára is jól beilleszthető az étrendbe. Így tehát arra biztatunk mindenkit, hogy idén húsvétkor nyugodtan rukkoljon elő valamilyen reform túródesszerttel.


Gyümölcsös-túróskrémes kosárkák

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 1 csomag réteslap
  • 1 dl olaj

A töltelékhez:

  • 25 dkg sovány vagy félzsíros túró
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 1 citrom (lehetőleg bio) reszelt héja
  • 8 dkg nyírfacukor
  • 2 dl tejszín vagy zabtejszín
  • tetszés szerint gyümölcsök a díszítéshez

Elkészítése:

Ha mirelit, akkor a tésztát kiengedjük, majd kb. 10x10 cm-es lapokra vágjuk ollóval. 2 lapot megkenünk olajjal, majd egymásra helyezve muffin sütőformába nyomkodjuk őket úgy, hogy felvegye annak formáját. 190 fokos sütőben pár perc alatt világosbarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A nyírfacukrot kávédarálóval porcukorrá őröljük. A túrót, a vanília rúd kikapart belsejét, a citrom héjat jól kikeverjük a nyírfacukorral, majd fellazítjuk a kemény habbá vert tejszínnel. A kosárkákat megtöltjük a krémmel, és ízlés szerint friss gyümölccsel díszítjük.

Óriás Rudi

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 dkg fehér tönkölyliszt
  • 8 dkg zabliszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 evőkanál natúr kakaópor
  • 1 tojás sárgája
  • egy kevés nyírfacukor
  • 2 késhegynyi szódabikarbóna
  • pici tej

A töltelékhez:

  • 4 tojás
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 0,5 kg túró
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • mazsola

A csokimázhoz:

  • 1 tábla jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki, kis víz

Elkészítése:

A tésztához valókat összegyúrjuk, kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy kivajazott őzgerinc formát úgy, hogy a hosszabbik oldalon a tésztát meghagyjuk akkorára, hogy betakarhassuk majd vele a tetejét.

A tésztából kimaradt tojás fehérjéhez hozzáadjuk a maradék 4 tojás fehérjét. A sárgájukat és a töltelék többi hozzávalóját összekeverjük, majd felverjük a tojás fehérjéket és összeforgatjuk a túrós masszával. Beletöltjük a tésztával bélelt formába, ráhajtjuk a lelógó tészta szélét és körbe jól összenyomkodjuk. Kb. háromnegyed óráig kell sütni. Általában felpúposodik a teteje, ezért ha kiveszed a sütőből, tegyél rá egy deszkát és egy súlyt amíg kihűl.

Végül kiborítjuk a formából és bevonjuk a csokimázzal, amihez gőz fölött megolvasztjuk a csokit egy kis vízzel.

Ha kíváncsiak vagytok, mi van még a receptestárunkban, akkor katt.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.