Blog | KreDieSz
2013. Május 09. 22:33, csütörtök
Hozzátáplálás, nem lóverseny
A mai cikkünkben arról lesz szó, hogy mire érdemes odafigyelned, ha a babád életében eljött az első falatok ideje.
A WHO, a La Leche Liga, a Szoptatásért Magyar Egyesület is az első félévben az igény szerinti és kizárólagos szoptatást javasolja, majd a szilárd ételek fokozatos bevezetése mellett az anyatej meghatározó maradjon az étrendben az első élet évben - mi is egyet értünk ezzel. Betöltött hat hónapos korban válik lassanként képessé a csecsemő a szilárd ételek megemésztésére és hasznosítására. Tápszeres csecsemőknél sem érdemes ennél korábban kezdeni a hozzátáplálást, mert az ő emésztőrendszerük sem érettebb. A mai cikkünkben arról lesz szó, hogy mire érdemes odafigyelned, ha eljött az első falatok ideje.
Egy kulcsmondat fogalmazódott meg bennem, amivel nyugodttá tudod tenni ezt az időszakot: Hagyj a babának elég időt! Hogy mikre értem ezt?
A kezdetek:
A naptár és az óra görcsö figyelése helyett inkább arra koncentrálj, ami a legfontosabb, hogy figyeld a babád jelzéseit. Onnét tudhatod, hogy érett a hozzátáplálásra, hogy:
- nem löki ki a nyelvével a szájába kerülő ételt
- a szopó mozgás mellett megjelenik nála a szilárd étel elfogyasztásához szükséges száj- és nyelvmozgás
- kezével nyúl az ennivaló után, meg tudja fogni, és önállóan a szájába tudja venni
- megjelennek az első fogak
- tud már legalább segítséggel, megtámasztva ülni
Az új ételek bevezetésével mindig várj 3-4 napot. Ez nem csak az első pár zöldségre, gyümölcsre vonatkozik, függetlenül attól mennyi idős a baba és hány féle ételt eszik már, ezt érdemes mindig kivárni. Ha először kínálod egy új fajta nyersanyaggal, mindig csak pár kanálnyi mennyiséggel kezd és fokozatosan növeld a mennyiséget. Ez elég sziszifuszi dolognak tűnik, de érdemes kivárni és türelemmel lenni. Egyrészt a szervezetének szüksége van időre, amíg megszokja az új ételeket, másrészt ha esetleg érzékenység, allergia áll fenn valamely nyersanyaggal kapcsolatban, nem kell találgatni, vajon mi okozhatja, mert egyértelmű lesz a helyzet. Az új ízeket érdemes a délelőtti órákban kínálni, ha esetleg panaszt okoz, ne az esti alvást zavarja meg.
Ne erőltesd!
Vannak olyan babák is, akik kevésbé nyitottak a szilárd ételek felé és jobbára mindig csak szopiznának. Ebben az esetben sem kell kétségbe esned, idővel neki is meg fog jönni az étvágya. Felesleges tukmálni és erőszakoskodni, vagy különböző viccesebbnél-viccesebb produkciókkal elkápráztatni, a Te feladatod az, hogy biztosíts mindig lehetőséget a kóstolásra, de fogadd el, ha elutasító még az ételekkel szemben és várd ki türelemmel, amíg magától érdeklődik az ennivalók iránt - egészen biztos, hogy ez az idő is el fog jönni!
Felesleges elsietni
Hat hónapos kor körül kezd a csecsemő a felnőttek szervezetéhez hasonlóan olyan enzimeket termelni, amelyek az ételek lebontásához és a megfelelő emésztéséhez kellenek. Ha azelőtt kap szilárd táplálékot, hogy készen állna az emésztőrendszere azok lebontására, az egyrészt problémákat okozhat a baba pocakjában, másrészt a bekerült tápanyagokat nem lesz képes teljes mértékben hasznosítani. Tápszeres csecsemőknél sem érdemes ennél korábban kezdeni a hozzátáplálást, mert az ő emésztőrendszerük sem érettebb. A glutén bevezetésének kérdéséről részletesen itt olvashatsz.
A cikk folytatásához kattints ide!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz
10 dolog, amiért szeretjük az epret
Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:
2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz
Az "elegáns" spárga
Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.
2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz
Minden nap színesen - a gyakorlatban
Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.