Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Blog | KreDieSz

2013. Április 03. 22:58, szerda

Hozzátáplálás folytatódik: 7-9 hónap

Hozzátáplálás folytatódik: 7-9 hónap

Mivel kínáljuk a 7-9 hónapos babákat? A mai nap az Ő táplálásukról esik szó.

Hogy meddig normális szoptatni, azt már kiveséztük, valamint nemrég beszéltünk az életről az első kanál pürék után, ma konkrétan a 7-9 hónapos babák táplálásáról lesz szó.

Ha egy "mintababa" anyukája vagy és úgy halad minden, ahogy az a Nagy Könyvben meg van írva, akkor már valószínűleg napi 1-2 csésze ételnél tartotok. Ha a természetes elválasztódás mellett döntöttél, akkor ezt főként szoptatás után kapja a baba. Azonban vannak olyan babák is, akik kevésbé nyitottak a szilárd ételek felé és jobbára még mindig csak szopiznának. Ebben az esetben sem kell kétségbe esned, idővel neki is meg fog jönni az étvágya. Felesleges tukmálni és erőszakoskodni, a Te feladatod az, hogy biztosíts mindig lehetőséget a kóstolásra, de fogadd el, ha elutasító még az ételekkel szemben és várd ki türelemmel, amíg magától érdeklődik az ennivalók iránt - egészen biztos, hogy ez az idő is el fog jönni!Ebben az időszakban már elég bő a tárháza azoknak a nyersanyagoknak, amellyel megismertetheted a Kicsit. Zöldségek közül fogyasztható már a fehérrépa, a brokkoli, a spárga, a zöldborsó (paszírozva!), uborka, tök, saláta, zeller, karalábé, karfiol, kelkáposzta, vöröshagyma, fokhagyma az eddigi burgonya, sárgarépa, sütőtök, cukkini, gesztenye mellett. A gabonáknál bővülhet a sor az árpával és a rozzsal, gyümölcsöknél szilvával, ringlóval, kajszibarackkal, kicsit később görög- és sárgadinnyével, cseresznyével. Mostmár 1-1 kiskanál húst is adhatsz a főzelékek mellé, valamint 1 kiskanál olajjal is dúsíthatod őket.

A gyümölcsöket legjobb nyersen adni. A zöldségehez párolást vagy sütőben, héjában sütést javaslunk. Persze készíthetsz különböző kombinációkat is, engedd szabadjára nyugodtan a kreatívitásodat.

Aminek továbbra sincs helye a baba tányérján, az a cukor, a só. Nincs szükség desszertekre, instant pépekre sem - semmiről sem fog lemaradni, ha kihagyod ezeket a menüből - ne dőlj be a reklámoknak. A babák még sokkal élénkebben érzik a natúr ízeket, valamint ebben a korban alapozzuk meg az étkezési szokásokat, így csak jót teszel vele, ha nem szoktatod rá a kicsit a cukros, és a túl sós ízekhez már csecsemőkorban. Ha szeretnéd, kevés zöldfűszerrel viszont már próbálkozhatsz az ízesítéshez, mint a kapor, petrezselyem, zellerlevél vagy a metélőhagyma.

Praktikus lehet gondolni előre a rohanós napokra is, és fagyasztani az elkészült ételekből, hogy amikor nincs időd főzni, akkor se okozzon gondot az ebéd előteremtése. A Baba hús adagját nézve, mivel 1-1 adaghoz minimális mennyiségre van szükség, jó ötlet lehet, ha egyszerre elkészítesz egy nagyobb adagot, és kanányi kupacokba, vagy jégkocka tartóba adagolva lefagyasztod, így csak elő kell venni amikor szükség van rá.

A 8-9 hónap tájékán már próbálkozhatsz egy kis kézbe való rágcsálnivalóval, például banánnal, puha barackkal, szikkadt kenyérhéjjal. Sok baba nem szereti a kanalazást, de a kézzel evést szívesen fogadja. Az sem baj, ha nincs még elég foga, az nélkül is ügyesen elcsongolygatják, csak arra figyelj, hogy puhább állagú legyen a falat. Ha ilyen falattal kínálod a babát, mindig legyél mellette, mert előfordulhat, hogy félrenyel vagy öklendezni kezd. Ilyenkor gyorsan kotord ki a szájából a gondot okozó falatot. Az elején semmiképp se adj túl kicsi darabkákat, valamint ne válassz olyan apróságokat, mint a borsó vagy kukoricaszem, mert apró méretüknél fogva elzárhatják a légutakat. A babának először meg kell tanulnia rágni, pépesíteni az ételt.

Recept ötletekért katt ide!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.