Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Blog | KreDieSz

2013. Április 06. 21:29, szombat

Főzelékszezon indul

Főzelékszezon indul

Lassan kitavaszodik (legalábbis reméljük) és ezzel együtt az első tavaszi zöldségek is megjelennek. Természetesen még a tél kínálta fajták is nagyon jól felhasználhatók. Mai bejegyzésünkben a főzelékek közül válogattunk.

Mi nagyon szeretjük a főzelékeket. Finomak, laktatóak, változatosan elkészíthetőek, kicsik és nagyok étrendjébe egyaránt jól beilleszthetők. Egy jól eltalált feltéttel együtt bármelyik húsételt lepipálják és gondoskodnak a megfelelő tápanyagbevitelről is. Ahhoz, hogy ezek a kritériumok teljesüljenek bizony a jól megszokott főzelékeket egy kicsit érdemes megreformálnunk. Felejtsük el a rántást és az egyszerű habarásokat! Ha már egészséges alapanyagokból készítünk ételeket, akkor legyenek egészségesek az elkészültükkor is. Hogy hogyan lehet ezt megvalósítani? Használjuk finomliszt helyett teljes őrlésű, rozs, Graham, korpás, tönköly liszteket a habarásnál és ahol lehet a zsírdús tejfölt helyettesítsük natúr joghurttal, kefírrel, sovány tejszínnel. Sűrítsük a főzelékeket saját anyagukkal, így egyes fajtáknál teljes mértékben kiiktathatjuk a lisztet és elegendő valamilyen tejtermékkel dúsítani. Apró, észrevétlen változtatások ezek és mégis sokkal egészségesebb étel lesz a végeredmény.

Krediesz kedvence
Hozzávalók:

  • 4 db közepes burgonya felkockázva
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 nagyobb sárgarépa nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1 tubus jó minőségű krémsajt
  • 1 teáskanál vaj vagy kókuszzsír
  • Só, bors, babérlevél, kevés citromlé


Elkészítése:
A burgonyát annyi sós, babérleveles vízben, ami ellepi, feltesszük főni. A hagymát a vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót és együtt pároljuk, kevés vízzel felöntjük, sózzuk. A főtt burgonya felét a főzővíz egy részével és a krémsajttal összeturmixoljuk. Végül belekeverjük a párolt borsót, a maradék krumplit és a reszelt répát. Ha szükséges utóízesítjük sóval, borssal, frissen facsart citrom levével.

További receptekért klikk ide!

Címkék: krediesz, recept, zöldség

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.