Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Blog | KreDieSz

2013. Március 13. 13:57, szerda

Elválasztás vagy elválasztódás?

Elválasztás vagy elválasztódás?

E heti babás témánk az elválasztás és az elválasztódás fogalma közötti kérdéssel foglalkozik. Ha Nálatok is aktuális a téma vagy kíváncsiak vagytok rá, tartsatok velünk!

Elválasztásnál az édesanya határozza meg, hogy meddig szeretné szoptatni gyermekét. Az elválasztódás esetében pedig az egész folyamat szinte magától megy végbe különösebb terelgetés és beavatkozás nélkül abban az időpontban, amikor már nincs szüksége a gyermeknek a szopizásra, megérett rá, hogy leválassza magát. Ha az édesanyát nem készteti valami különösebb indok arra, hogy abbahagyja a szoptatást, akkor előnyösebb, ha az utóbbit választja. A szakemberek szerint egy gyermek sem választja le magát 1 éves kora előtt az édesanyjáról, leggyakrabban az elválasztódás ideje 3-4 éves kor között következik be, de ha ennél tovább tart, az sem probléma, erre már múlt heti bejegyzésünkben kitértünk.

Az elválasztódás egy folyamat, ami lassan megy végbe, nem egyik napról a másikra. Ha az édesanya figyeli gyermeke szükségleteit és anyai ösztöneire hallgat, a gyermek magától kinövi a szopás iránti igényét. Ez többnyire nem köthető semmilyen időponthoz, a szopizás iránti igény egyre ritkább lesz, előfordulhat pár nap vagy hét szünet is, aztán a gyermek ismét igényelheti.

A Kismama magazin egyik 2008-as számában nagyon jól áttekinthetően 6 lépésben olvashatjuk a szoptatás fázisait:

1. lépés: 6 hónapos kora után a baba megérett arra, hogy elkezdjük megkóstoltatni vele a különböző zöldség és gyümölcspüréket. Naponta egyszer, általában a déli vagy a délelőtti szoptatás után kis mennyiségekben haladva ismerkedik a csecsemő az ételek ízével, állagával, illatával. Az sem baj, ha ez nem megy olyan gyorsan, fő, hogy az étkezés jó hangulatban, és nyugodt körülmények között történjen, és engedjük gyermekünknek, hogy megmondhassa miből és mennyit kér, ez a későbbi étkezési szokásaira is jó hatással lesz.

2. lépés: Ahogy telnek a hetek, hónapok a baba egyre több szilárd táplálékot igényel, egyre nagyobb mennyiségekben, ezáltal a szopizások is egyre kitolódnak, míg egy-egy délelőtti vagy délutáni szoptatás el nem marad. Eközben a gyermek egyre kíváncsibb, a képességei is fejlődnek, élvezi (szülei örömére), hogy kezével is felfedezheti a tálkában lévő ételt, és a kanalat is több-kevesebb sikerrel forgatja. Ahogy a pépek és pürék egyre nagyobb szerepet kapnak a baba étrendjében, úgy csökken a tejmennyiség is.

3. lépés: A baba fejlődése 9-10 hónapos kora körül hihetetlenül felgyorsul, egyre nyitottabb a világ felé, kíváncsi, igazi kis felfedező. Kúszik, mászik, egyre ügyesebb. Ebben a nyüzsgésben nem is csoda, hogy a nappali szopizásokra már „nem is marad ideje”, pár korty, és már megy is tovább. Ebben az időszakban inkább az éjszakai, esti szopizásoknak van nagyobb jelentősége, és ekkor pótolja be a napközbeni lemaradást, Ez sok gyermek esetében akár másfél éves koráig is így maradhat.

Ha kíváncsi vagy az elválasztódás további 3 lépésére, klikk ide.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.