Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Blog | KreDieSz

2013. Március 10. 18:03, vasárnap

Csodálatos citrusok

Csodálatos citrusok

Ugyan a téli időszaknak lassan vége, de a friss hazai gyümölcsök időszaka még várat magára. Van azonban erre az időszakra is megoldás, mégpedig a citrusfélék. Mai bejegyzésünkben erről olvashattok.

Szisztok! Mi vagyunk a KreDieSz. Mától hetente többször találkozhatunk velünk itt az infoTapolcán. írásainkban főleg az egészséges táplálkozáshoz adunk tippeket, tanácsokat és sok-sok receptet is. További írásokkal is rendszeresen jelentkezünk, melyeket a krediesz.blog.hu-n olvashattok. Jó olvasgatást Mindenkinek!

Ugyan a téli időszaknak lassan vége, de a friss hazai gyümölcsök időszaka még várat magára. Van azonban erre az időszakra is megoldás, mégpedig a citrusfélék. Nagyon változatos ízűek, vitaminokban gazdagok és felhasználási körüknek is csupán a fantáziánk szabhat határt. Fogyasztjuk friss, asztali gyümölcsként, konzerv formában, üdítőként, lekvárként, édességként, likőrnek, ízesítőnek, gyógyászati célokra, kozmetikai célokra, dísznövényként.
A citrusfélék többsége Kelet-, illetve Dél-Ázsiában fejlődött ki, de mára szinte minden trópusi, illetve szubtrópusi éghajlatú területen, az északi és a déli szélesség 40°-a között termesztik őket. 6–15 m magasra növő örökzöld fák vagy cserjék. Minden faj fényigényes.

Csak szubtrópusi éghajlaton növő fajok:

♦ narancs,
♦ mandarin,
♦ citrom,
♦ grépfrút,
♦ kumkvat vagy koktélnarancs
♦ keserű citrom

Trópusi klímát igényel:

♦ pomeló,
♦ savanyú citrom,
♦ édes citrom,
♦ hosszú tövisű narancs,
♦ Jambhiri-citrom

Talán az mindenki számára ismert, hogy a citrusfélék, mint jelentős C-vitamin források vonultak be a hazai piacra és a családok életébe. Ez azonban nem a legfőbb értékük. Amiért sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnének, az alacsony cukor- és kalória tartalmuk, illetve bioaktív anyagaik. Jelentősebb bioaktív anyagaik a következők: glikozidok, flavonoidok (hesperidin, naringin), alkaloidok, ízanyagaik (limonin, izolimonin és a pektin.

A citrom

A citrom cukortartalma és kalóriatartalma nagyon alacsony, így jól beilleszthető bármilyen fogyókúrás étrendbe. A citromsav miatt savanyú, de ez igen gyenge sav, ezért a citrom soha nem savasítja el a szervezetet, sőt, kiváló lúgosító hatással bír. A citrus flavonoidok és azok glikozilált származékai (pl. rutin) erősítik az erek falát, óvják az erek belső falának a simaságát. Ezért sok orvos tanácsolja, hogy hosszú repülő út előtt fogyasszanak el egy-két frissen facsart citrom levét vízzel hígítva és ezzel hatékonyabban előzhető meg a láb vénáinak a trombózisa, mintha egy aspirint vennének be a repülés előtt. A citrom leve és olaja kiváló hatású ízületi gyulladások kezelésében,valamint természetes nyákoldó hatása révén a nátha, a hörghurut kiváló ellenszere. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben; mintegy szabályozza azt. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. Sajnos a nálunk kapható citromok héja gombaölő szerrel kezelt, ezért ennek a fogyasztása nem ajánlott. A reszelt citromhéj csak akkor használható fel, ha olyan citromot használunk, amit nem kezeltek gombaölő szerrel (biocitrom). A citromot a penészgombák is nagyon szeretik, ezért mindig friss citromot használjunk, a penészest dobjuk el.

A grapefruit

Magyar neve a citrancs, a citrom és a narancs keresztezésére utal. Magas C-vitamin-tartalma és más vitaminok, biológiailag értékes tápanyagok, szerves sav tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat. Fanyar, kesernyés íze miatt kevésbé népszerű nyers gyümölcsként, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet. A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő. A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok
kezelésében.

A narancs

A narancs tele van antioxidánssal: karotinnal, és flavonokkal. A benne levő limonene különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos. Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. A belőle kivont illóolaj kellemes aromájú, fertőtlenítő, nyugtató hatással bír.
Láthatjátok, hogy a teljesség igénye nélkül is igen hosszas felsorolást sikerült keríteni a citrusfélékről. Mindegyikre érvényes, hogy a hazai piacon található gyümölcsök felülete kezelve van gombaölő szerekkel, így a héjukat csak alapos langyos vizes tisztítás után érdemes felhasználni. Ne válasszunk soha kevésbé érettnek tűnő példányokat, hiszen ezek már régen túl vannak az érési folyamaton, így a konyhánkban már semmi sem fog történni velük, hacsak a hosszas "érlelés" során meg nem romlanak...
Vasárnap révén pedig természetesen recepttel is szolgálunk, szigorúan citrusfélékhez. :)
A folytatáshoz, vagyis a receptekért pedig katt. :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.