Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Blog | KreDieSz

2013. Március 20. 22:54, szerda

Babakonyha - élet az első kanál pürék után

Babakonyha - élet az első kanál pürék után

A mai írásunk témája a babakonyha, hogy mire érdemes figyelni legalább az első időkben, hogyan, illetve hogyan ne folytassuk a hozzátáplálást az első kanál pürék után.

Az egészséges táplálkozás szerintünk a szoptatással és az anyatejjel kezdődik, erről már bőven olvashattatok a szoptatásról szóló bejegyzséseink között. Szó volt már arról is, hogyan kezdjük a hozzátáplálást. A mai írásunk témája pedig az, mire érdemes figyelni legalább az első időkben, hogyan, illetve hogyan ne folytassuk a hozzátáplálást az első kanál pürék után.

Sokan úgy hiszik, hogy az a legjobb, ha a baba minél előbb olyan ételeket eszik, mint a felnőttek. Mi úgy gondoljuk (egyöntetűen a WHO és a La Leche Liga ajánlásával), hogy nem erény, sőt nem is előnyös a kicsinek, ha már csecsemő korában túlságosan fűszeres, sós, cukros, összetett és felnőtteknek való ételeket kap. A hozzátáplálás nem lóverseny, mindennek eljön a maga ideje! Mi arra biztatjuk az anyukákat, hogy legyenek tudatosak ebben a témában is, tájékozódjanak a megfelelő forrásokból és gondolják meg, mikor és mivel kínálják a kicsit, hiszen az első életévek a legmeghatározóbbak nemcsak a nevelés, hanem az étkezési szokások kialakításában is. Nincs ok a szégyenkezésre, ha a 9 hónapos babánk még nem evett tejfölös csirkét, rántott húst, kolbászt, sőőőt! Túró Rudit és babapiskótát sem.... akkor sem ha ezt a rokonság egy része és a szomszéd néni nem pont így gondolja.

Íme pár tipp, hogyan ügyelj csemetéd egészségére már az első falatoktól kezdve:

Járj elől jó példával! A gyermekünk nem fog olyan ételeket kérni, amelyeket nem ismer. Viszont abban is biztosak lehetünk, hogy arra kíváncsi lesz, hogy mi miket fogyasztunk és előbb vagy utóbb, de szeretné majd ezeket ő is megkóstólni. Szóval a legjobb az, ha jó példával járunk előtte és mi is megreformáljuk a saját táplálkozásunkat, ha eddig esetlegnem tettük volna meg.

Használj egészséges alapanyagokat és válaszd a természetes ízeket! Igyekezzünk megkímélni gyermekeinket az adalékanyagok dömpingjétől. Ne adjunk a kicsitnek olyan élelmiszereket, ételeket, amik ízfokozókat, mesterséges színezékeket, aromákat, tartósítószereket tartalmaznak! Az élelmiszerek csomagolásán feltűntetett összetevőket érdemes átböngészni, mielőtt megvásároljuk őket. Nem minden E-számmal jelölt összetevőtől kell óvakodni, mert több olyan vegyületet is jelölnek velük, amelyek hasznosak is lehetnek - például az aszkorbinsavat (C-vitamin), a karotinokat, vagy a xilitet. A babának - és nekünk is - az a legjobb, ha a legmegbízhatóbb és természetes ételekkel kínáljuk, friss és természetes alapanyagokból, fűszerekből készítve .

Okosan az édesítéssel! A túlzott cukor fogyasztás kártékony hatásai valószínűleg mindenki számára közismertek (fogszuvasodás, üres kalória...stb). Kíméljük meg ettől gyermekünket azzal, hogy ne szoktassuk rá - teljesen felesleges! Kerüljük a használatát, ameddig csak lehet, de legalább 1-2 éves koráig. A teák felcukrozása felesleges, ha natúran kapja a kezdetektől, ő sem fogja ezt igényelni. Igaz ez a bolti készítményekre is: ne kínáljuk a babát cukrozott gyümölcslevekkel, szörpökkel, üdítő italokkal. A cukor helyett a mesterséges édesítőszereket sem javasolnánk gyerekek étrendjébe. Amit lehet, próbáljuk natúran adni; ahol szükséges az édesítés, használjunk édes gyümölcsöket/zöldségeket, például banánt, sütőtököt, aszalt gyümölcsöket, vagy 1 éves kor után kevés jó minőségű mézet. Ha házi sütemények készítéséhez használunk is cukrot, általában igaz az, hogy a receptekben megadottnál kevesebbel is jóízű lesz.

További tippekért klikk ide!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.