Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Blog | KreDieSz

2013. Március 16. 12:39, szombat

Az egészséges menza nem álom többé

Az egészséges menza nem álom többé

Mai bejegyzésünkben a közétkeztetéssel kapcsolatban szeretnénk megosztani pár pozitív gondolatot. Mielőtt bárki ráncolni kezdené a szemöldökét, igen ma már a közétkeztetésben is vannak olyan pozitív változások, amiket igenis fontos e

Mai bejegyzésünkben a közétkeztetéssel kapcsolatban szeretnénk megosztani pár pozitív gondolatot. Mielőtt bárki ráncolni kezdené a szemöldökét, igen ma már a közétkeztetésben is vannak olyan pozitív változások, amiket igenis fontos elismerően megemlíteni. Egy érdekes cikket is megosztunk ma Veletek, amiből kiderül, hogy hol is kezdődik valójában az egészséges menza...


Iskolatej, stop só, egészséges büfé, MintaMeza program...Csak pár változás, ami az elmúlt években pozitívan befolyásolta a gyermekek étkeztetését. Az utóbbi programra érdeme bővebben is rákeresni a www.elelmezes.hu oldalon, hol a programmal kapcsolatban több cikk is olvasható. Ez amolyan Jamie Oliver közétkeztetési reform, csak itthon. A cél ugyanaz, a gyermekek étkeztetésének megreformálása, a menzai étkezések javítása, a táplálkozási ajánlások és a közétkeztetés szinkronba hozása. Ahol ez a program már működik hazánkban, ott csupa pozitív változást idéztek elő vele. A legfontosabb, hogy a bevezetésre került iskolákban a szülők bizalmát sikerült elnyerni, így egyre többen választották az iskolai menzát, ahol a tésztaételek helyett a zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek kerültek előtérbe. Ezeknek a menzáknak nem kell már megelégedni az ütött-kopott ezer éves edényzettel, hiszen lehetőségük nyílt a modernizálásra, hogy ne csak az alapanyagok lehessenek egészségesek, hanem a készülő étel is a lehető legjobb legyen. Ugyan egyelőre még nem sok menza vesz részt a programban, de a lehetőség mindenki számára adott!

Aki viszont erről még nem hallott és kétkedve fogadná, hogy valami tényleg elindult, annak máris itt van az iskolatej program. Ez szerencsére már a legtöbb hazai iskolában évek óta eredményesen folyik. Így azok a gyermekek is hozzájuthatnak legalább napi 1 egység tejtermékhez, akiknek nincs lehetőségük esetleg otthon ugyanerre. Ugyancsak pozitív változása az elmúlt éveknek, hogy ma már minden iskolai büfében kapható zöldség és/vagy gyümölcs. Természetesen ez még nem jelent teljes biztonságot arra nézve, hogy ezt a gyermek meg is vásárolja, de a választás lehetőségét már mindenki megkapja.

A választás lehetősége?! Ez egy nagyon fontos pont. Egy érdekes cikkben olvasható egy felmérés a www.eufic.org oldalon, ahol különböző nemzetek menzáit és az ott étkező gyermekek étkezési szokásait vizsgálták. Mindegyik menzán a gyermekeknek választási lehetőségük volt, csupán a menza típusok különböztek. Volt, ahol egy önkiszolgáló étteremhez hasonlóan maguk állíthatták össze ebédjüket (ez a skandináv országokra jellemző menzatípus), volt ahol több kész menüből válogathattak a gyermekek. Hiszitek vagy sem, a választás nem ott dőlt el, hogy milyen típusú menzán étkeztek a gyermekek. Kérdőíves felmérések alapján arra jutottak, hogy azok a gyermekek válogattak a zöldségek, gyümölcsök közül, akik otthon is rendszeresen "találkoznak" ezekkel az élelmiszerekkel. Tehát, ahol otthon is az a természetes, hogy friss zöldségből készült ételeket fogyasztanak és desszertként nem sütemény, hanem asztali gyümölcs vagy gyümölcs saláta szerepel.

Ebből a felmérésből is jól látszik, hogy ha otthon egészséges a "menzánk", akkor a gyermekekben van igény arra, hogy hasonló ételeket fogyasszanak az iskolában, óvodában is. Ahol pedig mind a gyermekek, mind a szülők részéről felmerül az igény és ezzel együtt a támogatás is arra, hogy egészséges legyen a menza kínálata, ott ez a változás előbb-utóbb látszani is fog. Ahogy azt már említettük a MintaMenza program kapcsán is.

Ma már különös figyelmet fordítanak arra a szakemberek és a hatóságok is,hogy a közétkeztetés folyamatosan fejlődjön. Mindez azonban hiába való, ha a gyermekekben és szüleikben nincs meg az igény arra, hogy ez még jobb legyen. Úgyhogy kedves szülők, tetszik vagy sem, látható, hogy az egészséges menza igenis otthon kezdődik és nem ábrándokat kergetünk azzal, hogy Jamie után szabadon, itthon is történjen végre valami. Ez a valami ugyanis már elkezdődött, rajtunk áll, hogy hova tovább....

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz

10 dolog, amiért szeretjük az epret

Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:

2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz

Az "elegáns" spárga

Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.

2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz

Minden nap színesen - a gyakorlatban

Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.