Blog | KreDieSz
2013. Március 27. 22:44, szerda
10 dolog, amiért szeretjük a tojást
Szeretjük a tojást. Hogy miért is? Íme a top 10 indok, amiért helye van az életünkben:
- Kiváló fehérje forrás - tartalmazz a szervezet számára szükséges összes esszenciális aminosavat, amelyeket csak a táplálkozás útján juttathatjuk be. Tudtátok, hogy a tojásfehérje ugyanolyan aminosavakat tartalmaz, mint az anyatej? :-)
- A tojás a közhiedelemmel ellentétben zsírszegénynek mondható, hiszen egy átlagos 40 grammos tojásban mindössze 5 gramm zsír található. A fehérje pedig kifejezetten zsír- és kalóriaszegény, 1 átlagos tojásfehérje mindössze 15 kcal-t tartalmaz, így egy szigorú fogyókúrás étrendnek is értékes összetevője lehet.
- A benne lévő zsírok számottevő részét a sárgája tartalmazza. Ennek egyharmad része az érrendszerre jótékonyan ható telítetlen zsírsavak, kétharmad része pedig telített zsírsav, például a híres koleszterin. Itt érdemes megjegyezni, hogy újabban egyre több helyen olvasni arról, hogy a koleszterin nem is annyira "rossz fiú", mint aminek az elmúlt évtizedekben kikiáltották. (Akit részletesen érdekel, ajánljuk elolvasásra Lenkei doktor A koleszterin nem ártalmas című könyvét). Valamint érdemes megemlíteni a tojás magas lecitin tartalmát is, ami számos pozitív hatást nyújt szervezetünknek. Többek közt csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja az érfalakat, védi a vastagbél nyálkahártyáját, javítja a haj és a bőr szerkezetét, fokozza a memóriát. Tehát összességében kijelenthetjük, hogy a tojásfogyasztás nem elemli kórosan a vérzsírszintet.
- Tartalmazza szinte az összes a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamint, mint az A-, D-, E-, K-, B- vitaminok, pantoténsav, biotin, niacin, folsav, valamint karotin tartalma sem elhanyagolható
- Ásványi anyagok közül kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, nátrium, réz, kén, klór és cink is megtalálható benne.
Ha kíváncsi vagy a további 5 indokra, katt' ide!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2013. Május 31. 22:10, péntek | KreDieSz
10 dolog, amiért szeretjük az epret
Az alma és a déli gyümölcsök után kiéhezve már nagyon vártuk az első friss hazai gyümölcsöket és végre, végre, végre itt az eperszezon! :-) Íme 10 dolog amiért imádjuk:
2013. Május 17. 10:33, péntek | KreDieSz
Az "elegáns" spárga
Mai bejegyzésünkben egy nagyon sokoldalú és szerencsére egyre népszerűbb zöldséget szeretnénk bemutatni nektek, a spárgát.
2013. Május 16. 01:14, csütörtök | KreDieSz
Minden nap színesen - a gyakorlatban
Lássuk csak közelebbről a múlt héten már emlegetett "Five a day, the color way", azaz - "Minden színből, naponta ötször" ajánlást és az ehhez tartozó gyakorlati mintaötletünket.