Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Augusztus 19. 18:18, vasárnap | Helyi
Forrás: hsz90

Változnak az évszakok

Változnak az évszakok

Mi vár ránk a kellemes nyár után, folytatódik az utóbbi évek enyhülése?

Augusztus. A legszínesebb évszak utolsó hónapja, tele élménnyel és programmal. Jellemzően tartós forrósággal örvendeztet meg minket, legalábbis 20-áig, Magyarország „születésnapjáig”. A népi hiedelem szerint itt ér véget az igazi nyár, és ezt legtöbbször igazolja a természet is. De mi vár ránk az ünnep után, az év további hónapjaiban?

Az egyik népszerű meteorológiai portál jóslata nem cáfolja meg a széles körben elterjedt nézetet: az állami ünnepig magabiztosan kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, majd annak elmúltával lassan, de biztosan visszaáll 25 fok környékére – kistérségünk sem kivétel. Mintha csak 20-ára koncentrálna még az időjárásunk is, arra viszont pont tökéletes, 30 Celsius fölötti hőmérséklet várható.

De mi vár ránk a folytatásban? Az utóbbi években (főleg az idősebb generáció képviselői) azt állapították meg, hogy bizony az elmúlt időszakban nem úgy tavasz a tavasz, és ősz az ősz mint az ő ifjúságuk idején… Hiányolják az évszakok „klasszikus” jegyeit, szerintük nincs átmenet tél és nyár között… „Hétfőn még fázunk, kedden már meleg van” – mondják nagyszüleink, akik szerint az évszakok eltolódása nem tesz jót egyebek mellett az emberek egészségének sem. Tény, hogy minden évben talán egy árnyalatnyival átlag fölöttinek mondhatóan alakul a tavasz, vagy enyhének nevezhetően a tél. Ennek okát legtöbben az erősödő üvegházhatásban látják, de természetesen az éghajlatváltozás nem csak erről szól. Nemzetközi kutatókból álló csoportok viszont már most lázasan kutatják a jövőt, próbálják körülbelül meghatározni, mi vár ránk a folytatásban. Nos, ők az utóbbi évek tendenciájának folytatását vetítik előre, enyhébb ősszel és átlagos, kevésbé csapadékos téllel fűszerezve.

Természetesen mindezek csak becslések, egyetlen meteorológus sem rendelkezik látnoki képességgel. Azt szokták mondani, majd az idő eldönti – és egyébként sem számít még mi lesz az ősszel, amikor (még) augusztus van. Egyszóval ha tehetjük, élvezzük ki a nyár utolsó napjait, használjuk ki a felhőtlen napsütést! Sajnos nem merész jóslat azt állítani, hogy újabb egy évet kell várnunk rá.

Hétfőre virradóan is derült marad az időjárás, a maximum hőmérséklet 31-36°C között lesz. A Balaton vize jelenleg 25°C-os, erős az UV-sugárzás, így mindenki legyen óvatos a napozással!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt