Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Szeptember 18. 21:00, vasárnap | Helyi
Forrás: naplo-online.hu

Tapolcán a barlangterápia lehetne a \\\'\\\'húzóágazat\\\'\\\'

Tapolcán a barlangterápia lehetne a \\\'\\\'húzóágazat\\\'\\\'

Tapolca - A jövő évben jelentős változások várhatók a hazai egészségügyben, és Tapolcán lassan egy hónapja beszédtéma a kórház. A napokban a képviselő-testület rendkívüli ülésen foglalkozott a lehetőségekkel.

Néhány hete írtunk a megyei önkormányzat határozatáról, miszerint a tapolcai dr. Deák Jenő Kórház-Rendelőintézet és Gyógybarlang Kft.-t a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.-hez kapcsolnák. A döntést Császár László polgármester úgy értékelte, az egy lehetőség az intézmény számára, hiszen a jövőben telephelyként működhetne tovább, megtartva az aktív fekvőbeteg-belgyógyászati tevékenységet, folytathatná a krónikus és rehabilitációs fekvőbeteg-, az egynapos és járóbeteg-szakellátási feladatait. Azonban a megyei kórházhoz való csatlakozásnak megvan az a veszélye, hogy a megyei kórházak állami irányítás alá kerülése esetén, 2012. január után bezárják a telephelyeket, így Tapolcát is. Császár László azonban bizakodó, mivel szerinte a Semmelweis-terv alapján államosítják a megyeiek mellett az olyan városi kórházakat is, mint a tapolcai.

- Természetesen szeretné megőrizni a város az aktív ágyas osztályát, de a döntés nem a helyi önkormányzat kezében van. Így a rendkívüli ülésen sem hozhattunk döntést, hiszen pillanatnyilag az nem a mi kompetenciánk - tette hozzá.

A kórházzal foglalkozó rendkívüli ülésen a két jobbikos képviselő, Rig Lajos és Szalkai Zsolt, valamint a szocialista Lévai József nyújtottak be határozati javaslatot, illetve az ő kezdeményezésükre hívta össze a polgármester a testületet. Rig Lajosék azt szerették volna elérni, hogy az önkormányzat a városi kórház minősítést támogassa, míg Lévai József a megye döntését kifogásolta, ami szerinte inkább diktátum jellegű volt, amely túl korán került nyilvánosságra. Az olvasók tényként látták a sajtóban azt, amiről még a helyi képviselők sem tudtak. Ezért határozati javaslatot nyújtott be azzal a szándékkal, hogy a tapolcai testület kinyilvánítsa véleményét a megye döntésével kapcsolatban, amely sérti a tapolcai önkormányzat döntési autonómiáját. A testület mindkét határozati javaslatot elutasította. Az egyiket kompetencia híján, a másikat az eltérő megítélés miatt, hiszen amint azt Császár László is hangsúlyozta, a megye csak lehetőséget biztosított a csatlakozásra. A kórház státusa viszont nem helyben dől el, bár nem lényegtelen az sem, hogy a helyi politikusok milyen erősen tudnak lobbizni az elkövetkező hetekben.

Bizakodó viszont dr. Flórián Csaba kórházigazgató. Szerinte nem kell félni a kistérségi kórházként való működéstől. Senki nem marad ellátatlanul, ugyanis biztosított lesz a sürgősségi és járóbeteg- ellátás, a krónikus és kúraszerű ellátás. Úgy vélte, ha telephelyként működne tovább a tapolcai létesítmény, akkor a járóbeteg-ellátás is veszélybe kerülhet, sőt a máshol hiányzó szakembereket Tapolcáról irányítanák át.

- Elképzelhetetlennek tartom, hogy ellátatlanul hagynának egy ekkora területet, és egyáltalán nem félek attól, hogy állami kézbe kerül az intézmény. Az államosításnak számos előnye lenne, egyebek között még akár az is, hogy a kis kórházak nem lesznek kitéve a helyi politikának, és a szakmai munka kerülhetne előtérbe. Szemléletváltásra van szükség országosan, és a helyi erősségeket is figyelembe kell venni. Nálunk például értelemszerűen a barlang-terápia lehet a "húzóágazat", amelyhez jó eséllyel számíthatunk egy 560 milliós pályázati támogatásra. Azaz nem kell tartani attól, hogy ellátatlanul marad egy 50-60 ezer lakosú térség, amely nyáron a duplájára nő, és megmarad a kétszáz dolgozó munkahelye is - fogalmazott az igazgató.

Címkék: kórház, Tapolca

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás