Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Március 28. 20:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Horgos Richárd

Tapolca. Miért?

Tapolca. Miért?

Tapolca egykoron virágzó kisváros volt, fontos közút és vasúthálózat miatt méltán nevezték a Balaton nyugati kapujának, mára már inkább egy hanyatló szellemváros hatását kelti.

A munkahelyek, üzletek sorra szűnnek meg, a fiatalok tömegesen indulnak külföldre szerencsét próbálni. A helyzet kritikus, de talán még nem lenne visszafordíthatatlan, csak nagyfokú összefogás kellene hozzá.

Tapolca Miért?!

Számomra, katona felmenőkkel rendelkező tapolcai lakosként fájó látni, hogy városom jelképei ledőlni látszanak. Elszomorít, hogy az a hely, ahol édesapám katonai szolgálati idejének felét töltötte megállíthatatlanul pusztul. A zöld övezet, ahova katonasági nyílt napok alkalmával szabad bejárásunk volt, építési törmelékek gyűjtőhelyévé vált. Tapolca tudomásom szerint fontos hadászati központ volt a háborúk ideje alatt, a kor igényeinek megfelelően fejlett volt a vasúthálózata és a reptere is. A Magyar Királyi Légierő egészen 1945. márciusáig különböző szervezeti formában és alárendeltségben, de állandó jelleggel jelen volt Tapolcán. A hely, mely sok családfenntartó életerős férfi munkahelyét jelentette, bevert ablakokkal, roskatagon áll.

Miért van ez így? Miért hagyják ennyire lezülleni ezt az amúgy festői környezetben fekvő, rengeteg híres emberrel büszkélkedhető kisvárost? Tapolca bányászközpont volt, a közeli bányák hatására indult el a népesedés a városban, a bánya hatására kezdték meg építeni a város emblematikus épületeinek, az Y házaknak az építését. Majd később egy tollvonással bezáratták a bányákat, leállították, visszaszorították a kitermelést.

Miért van az, hogy egy közel 16 000 lelket számláló városnak nincsen saját strandja? Nincs a városnak pénze egy a strand üzemeltetését lehetővé tévő beruházásra. Könnyű azt válaszolni, hogy itt a Balaton egy köpésre. Ne felejtsük el azt se, hogy amikor elkezdődött a város négy csillagos hoteljének építése azt ígérték, hogy a hotelhez tartozó strandra szabad bejárása lesz a város lakosainak, erre is hivatkoztak akkor, amikor meg kellett magyarázni, hogy miért nem fejlesztik a strandot.

Miért van az, hogy egy közel 16 000 lelket számláló városnak nincs egy olyan helye, ahol a fiatalok nyugodt körülmények között, önfeledten szórakozhatnak? Nincs egy normális szórakozóhely, vagy egy közösségi ház. A fiatalok rá vannak kényszerülve, hogy Balatonfüredre, Vonyarcra, Szigligetre, Révfülöpre, Sümegre vagy épp Keszthelyre járjanak szórakozni.

Miért van az, hogy több tízmilliós kerékpárút beruházást csinál a város, amikor egy ember egy nap alatt a két kezén megszámolhatja, hány kerékpárral közlekedő embert látott. Hozzátenném a kerékpárút beruházás költségvetése kb. Kétszer annyi pénz, mint a strand üzemeltetéséhez szükséges vízforgató berendezés ára.

Miért vannak (üres) ígéretek, ha a tettek elmaradnak? Több hír is keringett a médiában, hogy milyen sors vár az üresen álló laktanyákra. Egyes források azt repesgették, hogy a Kinizsi laktanya területén wellness központ és élményfürdő épül, továbbá a területen lévő nagyjából 150 különböző méretű és állagú épület ipari, és logisztikai célokra lehet alkalmas. A Csobánc Laktanya területének jövőképét lakóövezetben látták, ahova bérlakások építését tervezték. A teljesen közművesített területeket akkor 2 milliárd forintra becsülték, és az értékét növelte, hogy közvetlenül a két laktanya között fut egy főút, és egy vasútvonal is. Utóbbin kis munkával könnyedén kialakítható lehetne egy a fel és leszállást biztosító megállóhely. Összesen 77 hektár a két laktanya területe.

Bennem is többször felvetődtek gondolatok, hogy miként lehetne javítani a város aktuális helyzetén. A fentiekben olvasható terveket a wellness és szabadidőközpontról, illetve a lakóövezetről én is támogatnám, de munkahely hiányában nem tartom valószínűnek, hogy sok lakás találna benne gazdára. Viszont ha valóban megépülne egy ilyen szabadidőcentrum, akkor kézenfekvő lenne, hogy annak a kiszolgáló-személyzetét alkotó munkavállalók a közelben lakjanak, esetünkben épp a szomszédos lakóparkban, melyeket egy gyalogoshíddal össze is lehetne kötni a főút és a vasút felett.

Illetve gondolkoztam azon is, hogy érdemes lenne egy sport utánpótlásközpontot is létrehozni Tapolcán. A Dobó téren álló nőtlenszálló épületét kollégiummá lehetne alakítani a fiatal sportolók számára, a szomszédságában álló HEMO épületében pedig kilehetne alakítani számukra menza étkeztetőt, edzőtermet, akár mozit is. A Batsányi János Általános Iskola tornaterme pedig alkalmas lenne a kézilabdások, a Honvéd sportpálya pedig a focisták számára. Köztudottan a sport már nagy üzlet a mai világban.

Nem tudom, hogy mi lesz a városom sorsa, de azt biztosan állítom, hogy ami most van az nem jó. Változások kellenek, a város fejlődése, vagyis első sorban a pusztulásának megakadályozása, visszafordítása érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt