Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Október 06. 10:52, csütörtök | Helyi
Forrás: tapolca.hu

Tájékoztatás a Humán Papillomavírosról (HPV)

Tájékoztatás a Humán Papillomavírosról (HPV)

Milyen betegségeket okoznak Humán Papillomavírusok ( HPV )?
Ennek a víruscsaládnak sok típusa ismert. A HPV jellemzően a bőr,a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Élete során az emberek 50-80%-a átesik valamilyen HPV fertőzésen, akár többször is. A „nem rákkeltő” típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük kellemetlen, hosszadalmas (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés) és gyakran újra kiújulnak .A „rákkeltő” típusok úgynevezett „rákmegelőző” és „rákos” elváltozásokat okozhatnak.(méhnyakrák, hüvely-,szeméremtest-, hímvessző- és
végbélrák, valamint a szájüregi rákok egyes típusai.) Jelenleg ma Magyarországon évente kb. 1200 új méhnyakrákos eset kerül felismerésre,évente átlagosan 500 fiatal-középkorú nő hal meg méhnyakrákban.


A védőoltásról:
Hazánkban már öt éve gyógyszertári forgalomban van a HPV 6, 11, 16, 18-as típusok elleni oltóanyag. A teljes védettség kialakulásához 3 oltást kell adni fél év alatt. A védőoltás a saját immunrendszerünket készíti fel a meghatározott HPV típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a szexuális élet megkezdése előtt kerül beadásra az oltási sorozat. A védőoltás nem tartalmaz vírust, így betegséget sem okozhat. Világszerte több, mint 50 millió adagot adtak már be.


Számos országban támogatott védőoltás, hazánkban a TB nem támogatja. A betegségről további részletek : www.hpvinfo.hu honlapon. A Silgard oltásról részletes információt kaphat a www.ogyi.hu honlapon. A HPV elleni védőoltás akkor véd, ha a három oltásból álló oltássorozatot az egyén megkapja. Gyógyszertári áron a három oltás kb. 90.000 Ft.


Minden tapolcai patikában a védőoltás 2011. augusztus 29. napjától 2011. december 29. napjáig kedvezményesen megvásárolható. A kedvezményes időszakban egy oltás ára 15.900 Ft.
2011. december 29. napjától csak a Stark Patikában kedvezményes, ezen időponttól egy oltóanyag ára ott 18.750 Ft. Minden más tapolcai patikában az eredeti áron vásárolható meg, mely 30.000 Ft/oltóanyag.


Az oltással kapcsolatos kérdéseivel forduljon gyermeke gyermekorvosához, valamint a szakorvosához!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.