Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

Szeptemberre kiderül, hogyan változott a dohánypiac

Szeptemberre kiderül, hogyan változott a dohánypiac

Már több mint egy hónapja működik a dohánykereskedelem új rendszere, de senki nem tudja, mit eredményezett a változás - írja a Világgazdaság. Csütörtökig kell kiegyenlíteniük a trafikosoknak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. által az éves koncessziós díjról kiállított számlákat. „Mivel a fizetési határidő nem járt még le, a koncessziós díj fizetésről statisztika nem áll még a rendelkezésre” – közölte a cég.

A NAV adatai szerint jelenleg 5342 trafik rendelkezik vámhatósági engedéllyel. Kétezer fős településig 100 ezer forint, tízezer fős településig 160 ezer forint, tízezer fő feletti településen 200 ezer, míg Budapesten és a megyeszékhelyeken 240 ezer forint a koncessziós díj évente. Így bőven 1 milliárd forint felett lehet majd az NDN bevétele. Ráadásul a trafikosoknak minden évben kell fizetniük, a koncessziós szerződés pedig 20 évre szól. Az biztos, hogy a koncessziós díjból befolyó összeg az NDN működési költségét fedezi. Legalább egy tucat gépkocsi közbeszerzésére készülnek az ellenőrzésekhez, valamint új székházba is költözhet a cég.

Még két hetet izgulhatnak azok, akik a második körös trafikpályázaton indultak el. A törvényi lehetőségeknek megfelelően ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a pályázatok elbírálási határidejét meghosszabbította, így az eredményhirdetési idő legkésőbbi időpontja augusztus 30-a lett.

A második körben 1417 településre meghirdetett koncessziós pályázatra mintegy 3 ezer pályázati anyag érkezett. Az elbírálásig az ideiglenesen kijelölt árusok értékesíthetnek ezeken a településeken Abaligettől Zsurkig. Az első körben ezek senkinek nem kellettek, utána viszont 10 százalékosra emelkedett az árrés, ami rögtön vonzóbbá tette az üzletet. Az elbírálás szempontja és a pontozási értékek nem változtak.

A lap úgy tudja, hogy a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége nem mondott le arról a céljáról, hogy a legális piac csökkenése esetén az adóstruktúra kismértékű módosítását javasolnák. Az biztos, hogy a dohányáruk átlag felett drágultak egy év alatt, és nincs olyan hét, hogy ne foglalnának le több tízmillió forint értékű csempészcigarettát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során