Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. Március 11. 08:44, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Sándor-napi Bormustrát rendeznek Tapolcán

Sándor-napi Bormustrát rendeznek Tapolcán

A hagyományoknak megfelelően idén is a tavasz kezdetekor rendezik meg a Balatoni Borrégió legjelentősebb szakmai találkozóját, a Sándor-napi Bormustrát.

A hagyományoknak megfelelően idén is a tavasz kezdetekor rendezik meg a Balatoni Borrégió legjelentősebb szakmai találkozóját, a Sándor-napi Bormustrát, amelyen a régió hat termővidékének jellegzetes fehérboraival ismerkedhetnek meg a szakértők, érdeklődők.

A Balatoni Borrégió autentikus fehérborai alcímet viselő rendezvény március 18-án 17 órakor veszi kezdetét a Széchenyi István Szakképző Iskolában - mondta el az MTI-nek Kulka Gábor borászati főfelügyelő, a rendezvény szakmai vezetője.

A programot éppen tíz évvel ezelőtt indította útjára a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság, azóta a régió legjobb nedűinek bemutató helyévé vált. Hozzátette: a mustrára kerülő több mint harminc bort olyan fehér fajtákból állítják össze, amelyek jellemzően a Balatoni Borrégió hat borvidékén teremnek, illetve itt kialakult tájfajták. Az idei cím azt jelzi, hogy különösen tartalmas rendezvényre számíthat a mintegy százötven meghívott borász és más, a területen működő szakember. A régió neves borászaitól, borászataitól összeválogatott kollekcióban lesz majd több olaszrizling, juhfark, kéknyelű, furmint, budai zöld, pintes, királyleányka és rózsakő, minden borászattól egy-egy italt mutatnak be - tette hozzá Kulka Gábor.

A rendezvény bevezetőjeként Májer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart előadást Tájfajták a Balatoni Borrégióban címmel.

A "főkóstoló", az egyes borok bemutatója ebben az évben is Kállay Miklós professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője lesz, a termelőket Kulka Gábor mutatja be. A mustrát az idén is a borokhoz illő vacsora - szarvaspörkölt, harcsapaprikás - zárja. A borok pontos listája és a részletes program a www.balatoniborregio.hu oldalon olvasható.

A rendezvényt a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság indította el 2003-ban, azóta minden évben megrendezik. Volt már bemutatója egyebek mellett az olaszrizlingnek, a Hungaricum szőlőfajtáknak vagy a rozé boroknak, tavaly a badacsonyi kutatóintézetben nemesített fajtákból válogattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói