Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2012. Július 13. 10:09, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Péntek 13 = balszerencse?

Péntek 13 = balszerencse?

Sok embert hidegen hagy, de sokan ki se kelnek ma az ágyból. Miért is ennyire szerencsétlen ez a nap?

2012. július 13., péntek, sokan a fejükhöz kapnak, sokan pedig fel sem kelnek, mikor meglátják ébredés után a dátumot. Van, akinek szerencsét hoz és van, akinek balszerencsét, de miért gondoljuk azt, hogy ez más napokon nem így van? Egyáltalán miért alakult ki ez babona?

Nem holmi új keletű divatról van szó, ez a nap az egész történelem folyamán végigkísér minket. Talán a legerősebb oka a félelemnek, hogy Jézust ezen a napon feszítették keresztre, az utolsó vacsorán Jézussal együtt tizenhárman vettek részt. Ekkoriban viszont a 12-es szám jelképezte a tökéletességet: 12 hónap, 12 apostol. Utalhat akár Júdásra is, aki tizenharmadikként, tehát utolsóként ült asztalhoz, és mint tudjuk Ő volt az, aki elárulta a Messiást. Azt tartják, hogy ez a nap volt a paradicsomi bűnbeesés napja.

A babona Jézus halála óta köztünk él.

Sokan – állítólag tévesen - a templomos lovagokhoz kötik az eredetét. A templomos lovagrend elleni per és letartóztatási hullám is péntek 13-án, 1307 októberében történt.

A lényeg, hogy ennyi elég volt ahhoz, hogy a péntek és vele együtt a 13-as szám szerencsétlenné váljon. Ennek köszönhetően született meg a triszkaidekafóbia fogalma, megly a tizenhármas számtól való félelmet jelenti. Nem is gondolnánk, hogy pont emiatt hány olyan dolog vesz minket körbe, ahol mellőzik a baljós számot. Pár példa a sok közül:

  • Nincs 13-as autó a Forma-1-ben.
  • Az Amerikai Egyesül Államokban a felhőkarcolóknak nincs 13. emeletük, a kórházakban pedig nem számozzák a 13-as szobákat.
  • Jellemző még a számozásból való kihagyás a szállodák szobaszámánál, a repülők üléssoraiból vagy épp a tengerjáró hajók kabinszámainál.
  • A Magyarországnak 1993-ban átadott 28 MiG–29-es vadászrepülőgép között nincs 13-as számú.

Nem csak a 13, a péntek is megfertőződött a babonának és annak köszönhetően, hogy a XIX. századi Európában ez a nap volt a hóhér napja . A babona szerint ezen a napon nem hat az orvosság, nem szabad költözni, házasságot kötni vagy hosszabb útra indulni. A középkorban aki ezen a napon éhgyomorra tüsszentett, az nagy szerencsétlenségre számíthatott.

Talán mivel annyira rettegnek tőle, a tudósok több felmérést is végeztek, hogy vajon tényleg nagyobb az esélye annak, hogy ezen a napon történik velünk valami rossz? Akik hisznek benne, most ne figyeljenek: a felmérések szerint nem bizonyítható, hogy ez a nap, vagy akár egy sima péntek rosszabb lenne, mint a hét többi napja.

Jobban belegondolva, elmondhatjuk, hogy mára a hétfőtől több embernek van fóbiája. Ki tudja, lehet pár évtized múlva már a hétfő 13-tól fog rettegni az emberiség.

Honoré de Balzac szerint: „Aki babonás az nem lehet egészen szerencsétlen. A babona néha remény.” Hát higgyünk neki, és ne féljünk a mai naptól, keljünk ki az ágyból, reggelizzünk, utána már tüsszenthetünk is és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy pár óra és hétvége, ami ki tudja mit tartogat számunkra. Egy biztos: nem szerencsétlenséget.

Címkék: babona, Jézus, péntek 13

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 18. 15:20, kedd | Sport

FIA F4 CEZ 2024 | Slovakia Ring | 3. forduló

Újra a dobogón ünnepelhettünk, magyar szurkolók előtt!

2024. Június 18. 14:39, kedd | PR

K&H: óvatosan a bankkártyával a vakáció alatt is

4+1 ötlet, amely segít felhőtlenné tenni a nyári ejtőzést

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.