Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 05. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Óvatosan a napozással! A bőrdaganatokról röviden

Óvatosan a napozással! A bőrdaganatokról röviden

Nyáron aki csak teheti, strandol és sütteti magát a napon, pedig utóbbi nagyon veszélyes lehet. A legjobban a festékes anyajegyekre kell figyelnünk, mivel rosszindulatúan átalakulhatnak, különösen a sérülésnek kitett helyeken.

Bár mindenki fél a bőrdaganatoktól, sokszor lehet hallani, olvasni róluk, mégis fontosnak tartom, hogy írjak erről a betegségcsoportról. Sokféle jóindulatú bőrdaganat létezik. A leggyakoribbak a következők:

1. Anyajegyek: sokszor veleszületett, máskor később megjelenő elváltozások, melyek színben és felszínben is eltérnek a környezetüktől. Legnagyobb jelentőségük a festékes anyajegyeknek van, mivel egy részük rosszindulatúan átalakulhat, különösen a sérülésnek kitett helyeken. Ha méret-, alak- vagy színváltozást, az anyajegy környezetében csomóképződést észlelünk, azonnal szakemberhez kell fordulni.

2. Papillóma: inkább idősebb korban jelentkezik, főleg a nyakon és a karon. Ez eleinte sárgásbarna, majd egyre sötétebb, morzsalékony, szemölcsös felszínű növedék. Elsősorban esztétikai problémát okoz, és megfelelő módszerrel könnyen eltávolítható.

3. Keloid: főleg fiatal felnőtteken valamilyen sérülés vagy műtét helyén keletkező, tömött tapintású, vörös, a környező bőr felé rákollószerű „lábakat” képező, fényes felszínű daganat, amely időben kezelve jó eredménnyel gyógyítható.

Vannak olyan elváltozások is, melyek szövettanilag már rosszindulatúak, de korai felismerésük a gyógyulás esélyét jelentősen növeli. Ilyenek:

1. Alapsejtes bőrrák: eleinte kis fénylő, széli részén értágulatokkal tarkított növedék. Áttétet nem képez, ám a környező szöveteket roncsolhatja. Sebészi módszerrel, röntgenbesugárzással és egyéb speciális módszerekkel kezelhető.

2. Elszarusodó laphámrák: legtöbbször az arcon, a nyakon, a kézháton alakul ki, enyhén kiemelkedő, sárgásbarna színű, elszarusodó felszínű daganat. Gyorsan növekszik, és áttétet is képez, ezért mielőbbi ajánlott sebészi eltávolítása.

3. Melanoma: a bőr festéktermelő sejtjeiből általában ép területen alakul ki, de meglévő festékes anyajegyekből is elfajulhat. A megbetegedés száma az utóbbi években növekszik, középkorúakon és fiatalokon is előfordul, színe világosbarnától a kékesfeketéig terjed. Áttétet képez, kezelése műtéti, kiegészítve más lehetőségekkel, besugárzással és infúziós kezeléssel.

A megelőzés szó szerint életet menthet. Az önvizsgálat is nagyon fontos, de bármilyen gyanús jelenség esetén szakorvoshoz kell fordulni. Javasolt az évente végzett melanomaszűrés, ahol a bőrgyógyász speciális eszközzel vizsgálja végig egész bőrfelületünket. Ha napra megyünk, óvjuk bőrünket megfelelő faktorszámú fényvédő naptejekkel, viseljünk sapkát, esetleg könnyű kalapot, akinek pedig érzékeny vagy már károsodott a bőre, az inkább az árnyékban pihenjen két fürdőzés között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.