Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2011. November 07. 10:50, hétfő | Helyi
Forrás: tapolca.hu

Oszlopba faragott történelem

Oszlopba faragott történelem

Kopjafát adományozott Tapolca Városának Dr. Virágh Zoltán nyugalmazott tisztifőorvos, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet egykori osztályvezetője és családja.

A magyar történelem jelentős eseményeit megjelenítő alkotást november 2-án helyezték el a Déli Városkapu parkjában.

Hangodi László történész elevenítette fel a kopjafák jelentőségét a magyar történelem folyamán. Majd elemezte az ajándékba kapott kopjafa szimbolikáját. Elmondta, hogy egyetlen tölgyből faragta az adományozó testvére, Virágh Sándor nyugalmazott református esperes, aki történelmünk jelentős eseményeit elevenítette fel képekben az alkotáson. A kopjafát Császár László polgármester vette át az adományozóktól.
Szabó Emőke református lelkész nagy elismeréssel szólt Virágh Sándor esperesről, aki 81 évesen ekkora munkát végzett el családja támogató szeretetével. Mi vezérelhette őt, aki annyi végigszolgált éven van túl, temetett, esketett, keresztelt, prédikált, vigasztalt? –tette fel a kérdést. Majd a válaszért a Bibliát hívta segítségül Ászáf tanítását
idézte: "A miket hallottunk és tudunk; és a miket atyáink beszéltek nékünk, nem titkoljuk el azokat az ő fiaiktól; a jövő nemzedéknek is elbeszéljük. Majd az Isten áldását kérte az alkotóra, az adományozó családra. "
Csere Sándor kanonok az összetartozás jelentőségéről szólt, aminek jó példája a kopjafa, Erdély egyik jelképe, de már megtalálható sok száz darab belőle mindenhol, ahol magyar él. Majd megszentelte a kopjafát és országunk védelmezője, szűz Mária tiszteletére elimádkozta a jelenlévőkkel az angyali üdvözlet imádságát.
Az ünnepség utolsó mozzanataként Császár László polgármester Virágh Zoltánnal és feleségével nemzetiszín szalagot kötött a kopjafára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói