Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Szeptember 26. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás

Októbertől élesben működik a HulladékRadar alkalmazás - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken Sümegen.

Boros Anita a Tisztítsuk meg az országot! program települési önkormányzatokat érintő próbaprojektjeinek sümegi helyszínén arról beszélt: az applikáción keresztül jelezni lehet az illegális hulladéklerakóhelyeket, a hulladék mennyiségét, összetételét az ország egész területén. Hozzátette: a próbaidő alatt is közel háromezer bejelentés érkezett több ezer képpel.

Kiemelte: a kormány februárban döntött a klíma- és természetvédelmi akciótervről, ennek részeként az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében kidolgozott program szeptember végéig próbahelyszíneken zajlik.

A legszennyezettebb területek felmérése után különböző típusú helyszíneken vizsgálják a hulladék mennyiségét, összetételét, illetve azt, hogy milyen eszköz- és szakemberállomány kell a lerakott hulladék felszámolásához - tette hozzá.

Döntően vasútvonalak és a közúthálózat mentén, pihenőhelyeknél, benzinkutak környékén, folyópartokon, erdőkben, nemzeti parki területeken, önkormányzati külterületeken és eldugott közterületen jellemző az illegális hulladéklerakás - ismertette.

Közölte: a kormány 13 milliárd forintot biztosított a Tisztítsuk meg az országot! program idei első ütemére, amelyre önkormányzatok, civil és egyéb szervezetek pályázhatnak.

Fenyvesi Zoltán, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője a környezettudatos nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Örömét fejezte ki, hogy már kormányprogram foglalkozik azzal, hogy megtisztítsuk az országot.

Végh László, Sümeg polgármestere (Fidesz-KDNP) kijelentette: a Veszprém megyei városban régóta szélmalomharcot folytatnak az illegális hulladéklerakókkal szemben. Tájékoztatása szerint a próbahelyszínként kijelölt területen 5600 tonna építési-bontási hulladék található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.