Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Október 19. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Meteorológia: pénteken akár 30 Celsius-fok is lehet

Meteorológia: pénteken akár 30 Celsius-fok is lehet

Csütörtökön szubtrópusi léghullámok érkeznek az ország fölé, pénteken pedig gyakorlatilag biztosan megdől a napi országos maximum-hőmérsékleti rekord, sőt számottevő esély van arra, hogy a csúcsérték - október második felében példa nélküli módon - elérje, sőt meghaladja a 30 Celsius-fokot - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán szerdán.

Azt írták: a nyugat-európai markáns ciklon előoldalán déli, délnyugati áramlással, rendkívüli intenzitással dől be az afrikai eredetű meleg légtömeg Közép-Európa térségébe, amely még a Germán-lengyel-alföld déli részét is eléri. Az Európa északi, északkeleti országait elárasztó hideg, sarkvidéki levegő hatása pedig kérészéletűnek ígérkezik, a múlt hétvégi számításokkal ellentétben nemhogy egyáltalán nem lesz hatással Közép-Európa időjárására, hanem a hét legvégére a szárazföld peremterületeire szorul vissza - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a szubtrópusi léghullámok erőteljes beáramlása csütörtökön kezdődik, pénteken pedig tetőzik a meleg, ekkor gyakorlatilag biztosan megdől a 26,9 fokos napi országos maximum-hőmérsékleti rekord, amelyet 2019-ben Adonyban mértek - írták, hozzátéve, számottevő az esély arra, hogy a csúcsérték - október második felében példa nélküli módon - elérje, sőt meghaladja a 30 fokot.

Azt írták, a markáns ciklon hidegfrontja - eső, zápor, esetleg zivatar kíséretében - szombaton vonul át az ország fölött, és több fokkal visszaveti a hőmérsékletet, de még így is az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb maradhat az idő.

Címkék: időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során