Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Október 07. 08:58, péntek | Helyi

Mesék minden mennyiségben

Mesék minden mennyiségben

2011. október 5-én – az Országos Könyvtári Napok keretében szervezett rendezvénysorozatunk következő „állomásán” – a mese volt a témánk. Ebből az alkalomból Boldizsár Ildikó meseterapeuta látogatott el hozzánk, a Wass Albert Könyvtár és Múzeumba, aki Mesék a gyermekkortól a felnőtté válásig címmel tartott előadást.
Dr. Boldizsár Ildikó mesekutató és mesemondó, etnográfus, szerkesztő, író és kritikus egyben. 1996 óta dolgozik meseterapeutaként. És ami a legfontosabb: „megálmodója”, egyik alapítója a világ elsőként, 2010 szeptemberében megnyílt meseterápiával foglalkozó intézményének, a paloznaki Meseterápia Központnak.
A meseterapeuta beszélt a mesélés „tudományáról” és arról, hogy milyen szerepet töltött be a mese és a mesélő ősidőktől. Elmondta, miként is működik a mesélés mechanizmusa és hogyan hat a mese arra, aki hallgatja. Ennek kapcsán megtudhattuk, hogy nem csak a lelki és a fizikai egészség megőrzése szempontjából fontos, de segítséget nyújt egy-egy konfliktus, probléma megoldásához, egy nehéz élethelyzeten való túljutáshoz is. Éppolyan jól „használható” a mindennapokban, mint például a gyógyítás területén.
A meseterápiás központ létrehozásának célja többek között az volt, hogy segítse az állami gondozott gyermekeket abban, hogy emberhez méltó életet élhessenek. Boldizsár Ildikó beszélt arról a munkáról is, amelyet több mint száz ilyen gyermek körében végzett az idén nyáron.
A szép számban összegyűlt hallgatóság soraiból az előadás végeztével számos kérdés hangzott el. Miután mindenki választ kapott az őt érdeklő kérdésre, Boldizsár Ildikó mesehallgatásra invitálta azokat, akiknek kedve volt ehhez.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a mese, éppúgy, ahogy régen, ma is mindannyiunkhoz szól. Találjunk vissza hozzá mi, felnőttek is, mert a mesemondás ideje soha nem jár le.
Boldizsár Ildikó több kötete hozzáférhető könyvtárunk felnőtt olvasószolgálatánál, ajánljuk szíves figyelmükbe!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: