Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. November 03. 15:11, csütörtök | Helyi
Forrás: naplo-online.hu

Megújuló tavasbarlang

Megújuló tavasbarlang

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatására sikerrel pályázott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, így a Tavasbarlang is korszerűbb lesz a jövőben. A napokban indított projektről szerdán Puskás Zoltán igazgató számolt be.

Mint elhangzott, a park területén levő élettelen természetvédelmi értékek védelme célját szolgáló projekt keretében öt beruházás valósul meg 24 helyszínen. A természetvédelmi értékek védelmével kapcsolatos, nettó 128 milliós beruházások a közelmúltban már elindultak. A természetvédelmi beavatkozások mellett a helyszíneken tájékoztató táblákat állítanak fel, tanösvényeket hoznak létre, nyomtatott információs anyagokat jelentetnek meg.

A Tapolcai-tavasbarlang rekonstrukciója 78 millió forintból készül, annak keretében korszerűbb lesz a világítás, megújul a talapzat, és kőzetstabilitást végzünk. A beruházás 2012 márciusának közepére készül el, a barlang addig zárva tart. Előkészületben van továbbá egy másik projekt is, amely a a látogatóközpont megnyitását célozza. Annak köszönhetően a távolabbi jövőben kulturáltabb körülmények között, idejüket hasznosan töltve várakozhatnak a barlang előtt a vendégek - mondta az igazgató.

Korbély Barnabás, geológia és barlangtani szakreferens vetítéssel illusztrálta a park területén aktuális tennivalókat. Hangsúlyozta, hogy az állami természetvédelemnek soha nem volt még lehetősége ekkora összeget fordítani e célra. Hozzátette, hogy miután néhány hete a tapolcai Berger barlangot és a kórház barlangot a barlangászok egybenyitották, a park területén már nem az 5,2 kilométeres Csodabogyós, hanem a tapolcai barlang a leghosszabb a maga 5,5 kilométerével.

A város belterülete alatt egyébként összességében kilenc kilométeres barlangrendszer húzódik. Abból 3,3 kilométer a tavasbarlang, azonban annak csak töredékét, 270 métert látogathatnak a vendégek. Mint elhangzott, az évi 110 ezer látogatót fogadó Tavasbarlang a Bakony-Balaton Geopark nyugati kapuja lesz a felújítást követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.