Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Július 26. 17:26, csütörtök | Sport
Forrás: hsz90

Élvonalbeli futballrajt

Élvonalbeli futballrajt

Olimpia, F1 Magyar Nagydíj és rajt az NB1-ben – Sportos hétvége hazánkban, és a nagyvilágban is.

Ugyan a világ a napokban inkább az olimpiai megnyitóra és az újabb F1-es futamra fókuszál, Magyarországon dörzsölhetik a tenyerüket a futballkedvelők – hét közben kupacsapataink itthon játszották visszavágójukat, hétvégén pedig rajtol az NB1. Focink ugyan már hosszú ideje nem tündököl régi fényében, mégis még mindig vannak olyanok, akiknek a honi pontvadászat a legkedvesebb.

A hazai élvonal 1901 óta íródó történetében újabb fejezet kezdődik péntektől – 16 csapattal rajtol a 2012/2013-as idény. Az utóbbi években némileg átalakuló ligában a Debrecen csapata a címvédő, a hajdúságiak veretlenül nyerték meg az előző kiírást. Mellettük a dobogón a székesfehérvári Videoton és a Győr végzett, tehát jelenleg az élmezőnyt a vidéki csapatok alkotják – az elmúlt két esztendőben fordult elő először, hogy budapesti csapat nem fért fel a pódiumra. Nincs ezzel semmi baj – de ha a tradíciókat vizsgáljuk megállapítható, hogy a legsikeresebbek még mindig a fővárosi csapatok. A 28-szoros bajnok Ferencváros büszkélkedhet a legtöbb bajnoki címmel, őt követi a frissen visszajutó MTK 23, az Újpest pedig 20 aranyéremmel – a legutóbb 6. bajnoki címét szerző DVSC-t még a Kispest és a Vasas is megelőzi (13 és 6 elsőség) az örökranglistán. Ezzel értelemszerűen a Loki a legsikeresebb nem fővárosi csapat a magyar foci történetében. A fővárosi futball uralmára egyébként jellemző tény: az első nem budapesti bajnokcsapat a Nagyvárad volt a második világháború idején, tehát már több mint 40 évvel az indulás után. A mai, 16 csapatos rendszerben viszont egyértelműen többségben vannak a vidéki klubok – szinte az ország minden térségére jut egy csapat, ami színessé teszi a mezőnyt. Veszprém megyét például a Lombard Pápa képviseli, de az idén (25 szűk esztendő után) visszajutó Eger, vagy a már megszokott résztvevőnek számító Pécs és Paks mind-mind egy egész térséget mozgat meg.

Szakértők szerint nincs új a nap alatt, tehát ez a szezon is a DVSC – Győr - Videoton hármasról fog szólni – napjainkban ez a trió rendelkezik a legjobb gazdasági háttérrel, ami kiemeli őket a mezőnyből. A fent felsorolt többszörös bajnokcsapatoknak maradjunk annyiban nem ezek a legjobb évei, jó példa, erre hogy a még mindig legtöbb szurkolóval büszkélkedő Újpest és Ferencváros tavaly mindössze a középmezőnyben végzett. Ők játsszák egyébként az élvonal kiemelt mérkőzését, azaz a derbit – az elsőt már a negyedik fordulóban, augusztus 19-én. Szintén a futballhoz nagyon értők szerint a közvetlen élmezőnybe várható az újonc MTK, ahol az akadémiai rendszerből „felhozott” tehetséges fiatalok alkotta csapat korábban is képes volt meglepetésre. Az idei szezon újdonsága, hogy immár három televíziós csatorna vásárolt közvetítési jogot – a hétvége minden napján láthatnak így a nézők magyar focit a tévében, az első forduló 8 meccséből mindjárt hetet élőben. Persze az igazi élmény még mindig a stadionokban szurkolni – legalábbis ezzel a „szlogennel” próbálják a klubvezetők visszacsalogatni a nézőket a lelátókra.

Kis pénz, kis foci – tartja az örök igazság, ami jellemző a hétvégén rajtoló bajnokságunkra is. De a csapatokat hűen támogat, buzdító fanatikusok szerint még mindig a mi kis focink a legjobb a világon – vagyis ha nem is a legjobb, de a legkedvesebb bizonyosan.

Címkék: futball, nb1, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 15. 07:49, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - Az FTC a duplázásért, a Paks a történelmi sikerért hajt

A Ferencváros a duplázásért, míg a Paks története legnagyobb sikeréért küzd a labdarúgó MOL Magyar Kupa szerdai döntőjében.

2024. Május 14. 15:04, kedd | Sport

EURO-2024 - Rossi kihirdette 26 fős keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.