Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

József Attila szülőházát is felújítják Ferencvárosban

József Attila szülőházát is felújítják Ferencvárosban

2,8 milliárd Ft támogatást nyert az új Széchenyi Terv keretében a Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban József Attila terv 1. ütem elnevezésű kiemelt projekt megvalósítására a IX. kerület. A felújítás 5 lakóházat érint, köztük a költő szülőházát is. Az egyszeri segítségen túl azonban, ami a lakások egészségesebbé, komfortosabbá tételét jelenti, családmentorok a közösséget felmérve tovább kísérik a rászorulók életét, személyre szóló segítséget nyújtanak a továbbiakban is a nehéz sorban élő családoknak- mondta Dr. Ördögh Brigitta a IX. Kerületi Hivatal vezetője a Rádió Orienten.

Ferencváros belső része kis alapterületen fekszik, sok közhivatal itt található, nyüzsgő városrész, minden pozitív jellemzővel. Középső-Ferencvárosban a rehabilitáció alatt sok változás történt, rengeteg park és zöldterület lett kialakítva. Emiatt sok fiatal családos költözött ide. Külső- Ferencvárosra a szegényebb, rosszabb anyagi helyzet a jellemző, korábbi lakónegyedek leszakadó része található itt. Itt fekszik viszont a József Attila-lakótelep is, ami fővárosi szinten közkedvelt lakótelep, sok zöld területtel. A kerületben élők összetétele nagyon különböző, ezért a lakosság minden szegmensével találkoznak a kerületi hivatalban, jelentős a szociális ügyek intézése, de sok nem kerületi lakos is betér hozzájuk okmányirodai ügyeket intézni - mondta Dr. Ördögh Brigitta hivatalvezető.

A járási hivatal megalakulása itt is megtörtént 2013. január 1-én, de ez semmilyen zavart nem okozott, mert a korábbi személyi állomány átkerült a kerületi hivatalhoz és ez teljesen zökkenőmentes átállást biztosított. A lakosság szempontjából sem volt zavaró az átállás, mert ugyanott kereshetik fel a kerületi hivatalt, ahol eddig a polgármesteri hivatalt és megszokott ügyfélfogadási időben tehetik ezt meg. A fejléccserén kívül így az ügyfelek szinte semmit nem érzékeltek a változásból - hangoztatta a hivatalvezető.
A két munkaügyi kirendeltség szintén csatlakozik szakigazgatási szervként a hivatalhoz. A Ráday utcai négy kerület illetékességét fedi le, a IX.,XI.,XII. és a XXII. kerület álláskeresőit segíti. Legtöbb ügyfelük a IX. kerületből érkezik, akik jelentős számban közvetítővel jutnak munkához. Tevékenységük hatékonyságát fokozhatja a 2013. júliusától működő virtuális munkaerőpiaci portál. A Haller utcai kirendeltségükben a fővárosi lakcím nélküli és hajléktalan és álláskeresőket fogadják. Ez a speciális ügyfélkör másfajta állásközvetítési praktikákat és sokkal több empátiát követel meg a munkatársaktól, mert ezek az emberek egyáltalán nem ismerik a lehetőségeiket és azt sem, hogy milyen problémával hová fordulhatnak segítségért.

A 2,8 milliárd forintos támogatásból egy komplexebb felújítás valósul meg a kerületben, 5 lakóházat érint, köztük József Attila szülőházát is. Jellemző erre a területre múlt és jelen találkozása, már számtalan rehabilitált épületet látunk sok zöld területtel. Ördögh Brigitta rámutatott: a program sok személyt érint, nagyon sok rossz körülmények közt élőt karolnak fel, juttatnak jobb életfeltételhez a jelenleginél. Ennek keretében zajlik a lakosság felmérése, megnézik, hogy mely rétegek milyen életrajzi sajátosságokkal rendelkeznek. Fontos, hogy a családsegítők és mentorok megszerezzék ezeknek az embereknek a bizalmát, hogy ha ismételten rossz helyzetbe kerülnek, tudjanak kihez fordulni. Nemcsak egyszeri segítség kell ezeknek az embereknek, hanem utána is utat kell nekik mutatni az életükben- hangsúlyozta a hivatalvezető.

A járási rendszer kialakításával sem szakadtak el az Önkormányzattól, mert mindkét helyszínen: a Bakáts téren és a Lenhossék utcában is egy épületben működnek a Polgármesteri Hivatallal, és bizonyos szolgáltatásokat célszerű együtt igénybe venniük. Napi munkájuk is igényli az állandó kapcsolattartást, ilyen például az okmányiroda és az anyakönyvi csoport közti folyamatos egyeztetés. Hasonló a helyzet a közgyógyellátási ügyek intézése során, ahol méltányossági alapon közgyógyellátást az önkormányzat állapíthat meg, de alanyi és normatív alapon a kerületi hivatal. A hivatalban az alapvető kereteket kielégítő informatikai fejlesztések megtörténtek, melyekkel könnyebben tudják biztosítani a zavartalan szolgáltatást. A közel jövőben két jelentős feladat vár rájuk, az egyik a Kormányablak kialakítása, a másik a választások lebonyolítása- mondta Dr. Ördögh Brigitta hivatalvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során