Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Augusztus 30. 17:41, csütörtök | Sport
Forrás: hsz90

Indul a paralimpia!

Indul a paralimpia!

A para-sportolók is nagy célokkal érkeznek Londonba, a játékok helyszínére

A második világháború utáni időszakban fogalmazódott meg a paralimpia ötlete, miután az orvosok felfedezték a sport jótékony hatását a gyógyulás folyamatára. A hadirokkantak a mozgásnak, versenyzésnek köszönhetően kapták vissza életkedvüket, hitüket, a játék igazi közösséggé kovácsolta a kórházak lakóit. 1989 óta Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is működik.

A „sérült” sportolók versenyeként is ismert paralimpia korántsem kap hazánkban akkora figyelmet, mint a „hagyományos” olimpiai játékok, pedig mi magyarok is részesei vagyunk. Sőt: az utóbbi seregszemlékre azonos eskütétellel, a nyári játékok résztvevőivel megegyező formaruhában érkeznek meg parasportolóink – mindig az aktuális világverseny helyszínére. Ez 1984, azaz New York óta van így. Londonban 33 versenyző képviseli Magyarország színeit, a legtöbben (10 fő) úszásban, valamint kerekesszékes vívásban (8-an) hajtanak a lehető legjobb eredményre. Összességében véve is ezekben a sportágakban vagyunk a legsikeresebbek, számtalan érem szerepel a hazai dicsőséglistán az elmúlt évekből. Dél-Angliában egyébként több mint 500 sporteseményen 2100 medál keresi gazdáját, melyek több üzenetet is magukon hordoznak. A szalag például királyi lila színű, mely utal II. Erzsébet gyémántjubileumára, de az érmen látható kinyújtott szárnyak (Niké szárnyai) is magukon viselik a mozgalom szellemiségét: „Mozgásban a lélek”.

A versenyzőket egyébként nemzetközi szakértői stáb kategorizálja. Csak a példa kedvéért: teniszben a legegyszerűbb a képlet, ott álló és kerekesszékes változat is létezik. De a futballnak is több változata szerepel a paralimpián, látás és –agyi sérültek részére egyaránt indítanak versenyt. Klasszikusnak számító sportágak ezen a speciális viadalon az atlétika, (kerekesszékesek, végtag- és lábsérültek részére is) az erőemelés vagy a rendkívül népszerű csörgőlabda.

Tehát szerda este elkezdődik a paralimpia, melyet minden eddiginél többen követhetnek – az előzetes jegyigénylések és eladások alapján rengetegen kíváncsiak a sportolókra, és persze az olimpia adta hangulatra. Magyarországra 50 perces összefoglalóval érkezik meg a versengés, melyet a közszolgálati tv 2-es csatornája tűz műsorára nem sokkal 21 óra után. A londoni seregszemle augusztus 29. és szeptember 9. között kerül megrendezésre, sok sikert kívánunk a magyar színek képviselőinek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 15. 07:49, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - Az FTC a duplázásért, a Paks a történelmi sikerért hajt

A Ferencváros a duplázásért, míg a Paks története legnagyobb sikeréért küzd a labdarúgó MOL Magyar Kupa szerdai döntőjében.

2024. Május 14. 15:04, kedd | Sport

EURO-2024 - Rossi kihirdette 26 fős keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.