Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: manna.ro

Hogyan lesz a kajából zsírpárna?

Hogyan lesz a kajából zsírpárna?

Egyszerű: amit nem égetsz el, az ott fog rendetlenkedni a zsírsejtjeidben. De hogyan lesz belőle zsír, és mit tehetsz ellene?

Ha fogyni akarsz, és az interneten keresel hozzá módszereket, biztosan belebotlasz olyan elméletekbe, miszerint kimondottan a szénhidrátoktól hízunk. Mások szerint a proteintől nem leszünk kövérebbek, bármennyit is fogyasszunk. Mi az igazság?

Az igaz, hogy kutyából nem lesz szalonna. Kivéve, ha megesszük. Ahhoz, hogy megértsük, mitől rakódik le ránk a szalonnaréteg, nézzük meg, mi történik az étellel – lépésről lépésre – attól a pillanattól, hogy a szánkba vesszük. A falat a szádba kerül.

A nyálban található enzimek az ételben található keményítőt cukrokra bontják le.

A falat lecsúszik a gyomrodba.

A gyomorban található pepszin (egy protein-lebontó enzim) és sósav úgynevezett bélpéppé alakítja a falatot.

A bélpép innen a patkóbélbe vándorol (ide szokta üríteni az epehólyag az epét). Az epe itt a zsírt feloldja vízben, ami által könnyebben tud majd felszívódni.

A hasnyálmirigyből a patkóbélbe siető enzimek tovább bontják a zsírokat, valamint a cukrokat és fehérjéket is szétcincálják és feloldják. Ebben a pillanatban ezek mind folyékony állagúak.

A cukrok, zsírok és fehérjék felszívódnak a vékonybél falán keresztül. Itt elbúcsúznak egymástól, és külön utakon folytatják a kalandot.

Mi történik a cukrokkal?

Azonnal a véráramba kerülnek, és elindulnak sebesen, mint egy autópályán. Amint olyan szervek közelébe érnek, amiknek szüksége van rájuk, a szervek „kinyúlnak értük”, és felhasználnak belőlük annyit, amennyi kell.

Egy részük elraktározódik a májban glikogén formájában.

Ami marad, az zsírrá alakul, és elraktározódik a zsírsejtekben.

Mi történik a zsírokkal?

A zsírok is a véráramba kerülnek, ahol azonnal a májhoz sietnek.

A máj egy részüket elégeti, másik részüket átalakítja más anyagokká (pl. koleszterinné), a fölösleget pedig a zsírsejtekbe küldi, ahol addig várakoznak, míg szükség lesz rájuk.

Mi történik a fehérjékkel?

Először lebomlanak peptidekké. Aztán tovább bomlanak aminosavakká. Az aminosavak felszívódnak a vékonybél falán keresztül, és bekerülnek a véráramba.

A májba kerülve eldől a sorsuk. A szervezet szükségletei alapján a májban eldöntik, hogy onnan kikerülve mi legyen a következő lépésük: szintézis, anabolizmus, katabolizmus stb. (Ezeket a folyamatokat hormonok végzik.)

Egyes aminosavakból ezután építőanyag lesz (anabolizmus): proteinraktárakat hoznak létre, és segítenek az izmok építésében. A maradék aminosavak távoznak a szervezetből.

A fölösleges proteinraktárak átalakulnak testzsírrá.

Következtetés

Minden, amit a szervezet nem tud felhasználni, az vagy távozik belőle, vagy elraktározódik a zsírsejtekben. Ha nem akarod, hogy túl sok raktározódjon oda, egyél kevesebbet.

A testzsír akkor kerül felhasználásra, akkor kezd eltűnni, amikor a szervezetnek fokozottan energiára van szüksége. Ha zsírt akarsz égetni, hozd a szervezeted minél gyakrabban olyan helyzetbe, hogy sok energiára legyen szüksége: eddz rendszeresen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során