Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. November 20. 20:00, kedd | Sport
Forrás: Hatos Szabolcs, kép: Molnár Ricsi

Harmadikra várva

Harmadikra várva

A világbajnoki cím sorsa csak az utolsó, brazíliai futamon dől el

19 futam után továbbra sincs döntés az F1-ben, de ezen a hétvégén már tényleg eldől a kérdés – Vettel vagy Alonso ünnepelhet a maratoni szezon végén? Amerika újbóli felfedezése elvileg magában tartogatta a koronázás esélyét, ám az austini futamon mindössze pár ponttal tudott közelebb kerülni céljához a Red Bull német címvédője.

Ismeretlen terepen, új versenypályán feszültek egymásnak ismét a pilóták, csapatok – az Amerikai Egyesült Államokba 5 év után visszatérő cirkusz ezúttal a Texashoz közeli aszfaltcsíkon mérkőzött meg. A frissen épült motorsportkomplexum valódi otthona lehet a Formula 1-nek az Újvilágban, minden igényt kielégítő külsőségek közepette zajlott az egész víkend, illusztris sztárvendégekkel, korábbi motorsportlegendákkal. Kiváló idő, autóversenyre kiéhezett rajongók: minden adott volt tehát, akár a bajnokavatásra is. Sebastian Vettel ugyanis esetleges győzelme, és riválisa szerényebb eredménye esetén harmadszorra épp az új helyszínen tehette volna fel azt a bizonyos pontot az i-re, éppen 100. Formula 1-es nagydíjhétvégéjén. Abban az országban, ahol annakidején, mindössze 19 évesen bemutatkozhatott az autósport élvonalának számító sorozatban.

Természetesen az egész hétvége a két bajnokaspiráns körül forgott, közülük viszont csak az egyik lehetett boldog – az pedig ezúttal is a Red Bull pilótája volt. Az időmérésen sorozatban sokadszorra hengerelt, míg Alonso – szokás szerint – csak bottal üthette a nyomát. A Ferrari csapat trükkjének köszönhetően (a csapattárs, egyébként Alonso előtt végző Massa váltóját „megbütykölték”, így őt 5 hellyel hátrébb sorolták) tudott valamelyest közelebb férkőzni ellenlábasához, ez azonban maximum szépségtapasz, halovány remény lehetett – tempóban messze elmaradt a vörös autó nemcsak a Red Bulloktól, de a Mclarenektől, vagy akár a Lotusoktól is. A Mclaren-színekben utolsó futamait teljesítő Lewis Hamilton szerepe még érdekesnek ígérkezett a vasárnapi futamon, ő volt ugyanis az egyetlen, aki szombaton tartani tudta a lépést Vettellel. Nem mellesleg előzőleg kijelentette – „nevelőegyesületének” tartozik még egy győzelemmel, amolyan búcsúajándékként.

Hogy nem pusztán kósza ábrándról volt szó azt vasárnap bizonyította a brit, miután késhegyre menő csatában legyőzte Vettelt – megfosztva ezzel a gondtalan napoktól a németet, akinek így a kényelmes 20 helyett mindössze 13 pont az előnye üldözőjével szemben. (A győzelmet 25 ponttal díjazzák, míg a második hely „mindössze”18 pontot ér.) A Ferrari a futamon azért megvillantott valamit oroszlánkörmeiből, bár elég nehezen hevültek be a vörös paripák – Alonso végig fogcsikorgatva küzdött, harmadikként szelte át a célvonalat, mintegy fél perc differenciával követve az élmenőket. Idénybeli sokadik „hősies” pontmentésével 13 pont hátránnyal utazhat Brazíliába, ahol még bármi megtörténhet - ebben bíznak az olasz csapat, és a spanyol versenyző szurkolói is.

Emlékszünk még, milyen idény is van mögöttünk? Rengeteg új győztes, kaotikus idénykezdet után vasárnap zárul a Forma 1 2012-es idénye, ahol a legfőbb kérdés továbbra is nyitott: Vettel, vagy Alonso? Bármelyikük is szerzi meg a világelsőségét, megérdemelten csatlakozik egy legendás körletbe – a háromszoros világbajnokok klubjába.

Kép: Molnár Ricsi, veszprémi tanuló

Címkék: formula 1, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.