Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 07. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felére csökkentette cukorbeviteli ajánlását a WHO

Felére csökkentette cukorbeviteli ajánlását a WHO

Felnőtteknek kevesebb mint 6 teáskanállal egyenértékű cukrot kellene bevinniük naponta szervezetükbe, legalábbis hogyha el akarják kerülni az olyan egészségügyi kockázatokat, mint a súlygyarapodás vagy a fogszuvasodás - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új ajánlásáról az Irish Times.

A WHO azért is sürgette új ajánlásának kiadását, mert világszerte egyre több bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a magas cukortartalmú étrend nagyban hozzájárul az elhízási járványhoz, valamint a fogak állapotának romlásához. Az új iránymutatás szerint a napi energiabevitel maximum 5 százaléka származhat cukorból. Hozzátették: az elhízási járvány egyik fő okozója azon belül is a hozzáadott cukortartalom, ami péksüteményekben és cukrász süteményekben, csokoládékban található meg, míg természetes formájában van jelen a mézben, a szörpökben, a gyümölcslevekben.

Egy normál testsúlyú felnőttnél 6 teáskanálnyi cukor 25 grammnak felel meg. Az új iránymutatás szerint ennél többet nem szabadna egy nap fogyasztani. A hízás mellett a túl sok hozzáadott cukor bevitele megnöveli az úgynevezett nem-fertőző betegségek, mint a szív-és érrendszeri problémák vagy a rák kialakulásának kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.