Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Október 08. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Bányai Barbara

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz.\" (Jn.15:5)

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz.\

Egyházmegyei családos zarándoklat Badacsonytomajon

A fenti krisztusi példázat volt a mottója annak a családos szüreti zarándoklatnak, amely 2013. szeptember 28-án került megrendezésre Badacsonytomajon. Az egyházmegye Családpasztorációs Munkacsoportja harmadik alkalommal szervezett zarándoklatot az egyházmegye családjai számára, mintegy 150 résztvevővel.

A zarándoklat első állomása a badacsonytomaji Szent Imre templom volt, ahol reggel 8 órától gyülekeztek a zarándokok , majd Földi István atyával a szőlőtő és szőlővessző példázatára felépített szentmisén elmélkedtek . A következő állomás a badacsonyőrsi Szent Antal kápolna , majd a Folly Arborétum volt, ahol az ebéd után színes programok várták a családokat: bőrözés, ügyességi- és népi játékok, állatsimogató,mini arborétum-készítés, majd a 15 órai záróáldás után a Nyírettyű együttes szolgáltatott talpalávalót a résztvevőknek. A családi nap vidám és könnyed kikapcsolódás volt, ahol a gyermekek megismerhették a gyümölcstermés folyamatát a mag növekedésétől a gyümölcsérésig: az első állomáson szőlővesszőt ültettek, a második állomáson a szőlő növekedését figyelhették meg, kipróbálhatták a metszést, a szőlőtő gyomlálását, a harmadik állomáson pedig leszüretelhették a termést, kipróbálhatták a préselést, s friss must formájában élvezhették munkájuk gyümölcsét.

A zarándoklatot egy tudatosan felépített gondolatmenet kísért végig, melyet Szakács Péter atya, az egyházmegye családreferens papja tolmácsolt a részvevő családok felé az egyes állomásokon. „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők.”- Jézus önmagát ebben a példázatban szőlőtőnek nevezi, az övéit pedig szőlővesszőnek. Ez azt jelenti, hogy olyan tökéletesen és természetesen egybetartozik az övéivel, és az övéi Ővele, hogy egymás nélkül e földön nem töltheti be szolgálatát egyik sem. A szőlővesszőt, ha lemetszik, nem teremhet gyümölcsöt, hanem elszárad. Az Úr Jézus ezt így fejezi ki: „…mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” Jézus teljes lényünket arra akarja használni, hogy Isten akaratát e földi életben megvalósítsa általunk. Isten akarata pedig az, hogy minden ember üdvözüljön, s hogy Isten szeretete általunk eljusson mindazokhoz, akikkel érintkezünk, akik az evangéliumot elfogadják. Úgy is mondhatjuk, hogy teremjük azt a lelki gyümölcsöt, amire másnak szüksége van.

De mi a Lélek gyümölcse? Kilenc gyönyörű kincset sorol egymásután a Szentírás:"A Lélek gyümölcse ez: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” Akinek az élete abból áll, hogy állandóan gyümölcsöt terem, más szóval, hogy örömet tud másoknak szerezni, azoknak állandó az örömük Krisztusban. Ha mi megmaradunk Őbenne, és az Ő élete bennünk munkálkodik, nem leszünk gyümölcstelenek. A szőlővessző nem önmagának terem, és nem önmagáért terem gyümölcsöt, hanem a gazdának és másokért. Így dicsőíttetik az Atya, és a gyümölcstermés által áldására vagyunk másoknak.
Ezekkel a gondolatokkal meggazdagodva térhettek haza zarándokaink a lelki szüretből. A családpasztorációs munkacsoport a badacsonytomaji Szent Imre Plébániával, a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolával, valamint a Balaton-felvidéki Nagycsaládosok Egyesületével fogott össze, hogy e lelki szüret igazán maradandó élmény legyen a 150 résztvevő számára. Köszönet a Folly Arborétumnak, akik a helyet, s a badacsonytomaji Kolping Családnak, akik a bőséges ebédet biztosították számunkra!

Bányai Barbara

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.