Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Február 02. 17:33, szombat | Helyi
Forrás: Veszprémimami

Egymilliárd nő felkelése az erőszak ellen

Egymilliárd nő felkelése az erőszak ellen

Csatlakozz Te is a veszprémiekhez, legyél akár nő vagy férfi, hívd fel a figyelmét a világnak: az erőszakot meg kell állítani.

A nők elleni erőszak számos formát ölt: lehet fizikai, szexuális, pszichológiai, verbális, de akár gazdasági is. Az erőszak e formái egymással összefüggenek és a nők életére születésüktől egészen idős korukig kihatnak.A nők elleni erőszak nem egy kultúra, térség, ország sajátossága és nem csak egy bizonyos női csoportra vonatkozik. Évezredes hagyományai vannak, gyökerei pedig a nőkkel szembeni, nem szűnő diszkriminációból erednek.
A nők 70%-a tapasztal erőszakot az élete során.

MIÉRT? MIÉRT? MIÉRT?

  • Világszerte minden ötödik nő esik áldozatul nemi erőszaknak, vagy nemi erőszak kísérletének élete során.
  • A nemi erőszak már hosszú ideje háborús taktika konfliktusok idején vagy azt követően minden nemzetközi és nemzeti háborús zónában.
  • Az Egészségügyi Világszervezet szerint Kanadában, Izraelben, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban a meggyilkolt nők 40-70 százalékát partnerük öli meg. Kolumbiában minden hatodik napon öl meg egy nőt aktuális vagy korábbi partnere.

MIÉRT? MIÉRT? MIÉRT?

  • Becslések szerint évente 500 ezer és 2 millió közé esik azok száma, akik emberkereskedők zsákmányául esnek. Ezek az emberek prostitúcióra, kényszermunkára vagy rabszolgamunkára kényszerülnek. Ezek között a nők és lányok aránya 80 százalékos.
  • Évente 2 millió nőt érint a nemi szervi csonkítás veszélye.
  • A Világbank adatai szerint a 15-44 éves nők nagyobb eséllyel esnek áldozatul családon belüli erőszaknak, mint autóbalesetnek, ráknak, háborúnak vagy maláriának.

A családon belüli erőszak esetén a helyzetet tovább nehezíti, hogy a családban, az otthon falai mögött folyó erőszak a privát szféra sérthetetlenségénél fogva gyakran láthatatlan, ami az áldozat számára jelentősen megnehezíti a segítségkérést, a környezet számára pedig a segítségnyújtást.

Ugyanakkor a mögötte húzódó elégtelen jogi szabályozás, néha a társadalmi hozzáállás is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen esetek hosszú évekig is titokban maradnak, míg nem egy-egy tragikus kimenetel rövid időre ráirányítja a problémára a figyelmet. Aztán másnap megint újabb és újabb nők esnek áldozatul, és lelkileg meggyengülve viselik "sorsukat".

ONE BILLING RISING,magyarra fordítva "Egymilliárd nő felkelése" mozgalom a Föld lányainak, asszonyainak összefogása, világméretű tüntetés az erőszak ellen egy globális tánccal:

  • Felhívás nőknek és férfiaknak, hogy ne tűrjék tovább az erőszakot
  • A szolidaritás mozgalma, amely megmutatja a nőknek, milyen hasonló küzdelmet vívnak, és milyen sokan vannak együtt
  • Annak a szemléletnek az elutasítása, hogy az asszonyok, és lányok elleni erőszak gyakorlatán nem lehet változtatni
  • Új idők kezdete, új életforma megvalósítása.

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség európai ernyőszervezete, az Európai Női Lobbi (European Women's Lobby, EWL) is csatlakozott a mozgalomhoz, s Brüsszelben szervez táncos tüntetést 2013. február 14-ére. A Női Érdek és tagszervezeteinek tagjai is táncolni fognak Magyarországon.

Veszprémimami szintén csatlakozott a világméretű mozgalomhoz: 2013. február 14-én táncolni fognak ők is. Csatlakozásra buzdítunk minden nőt és férfit, aki egyetért a mozgalom céljaival!

A mozgalom szervezői két dalra is írtak koreográfiát:

1. Onebillionrising dal és koreográfia: Break the chain

2. EWL dal és koreográfia: Rise Up Stand Up

Mindkét koreográfiához készült magyar nyelvű oktató videó, illetve külön betanító foglalkozásokon is részt lehet venni, amelyek pontos idejét és helyszíneit itt lehet megtekinteni.

A közös táncot Arany Szilvia, a VENŐKE elnöke tanítja be a RITMUS Művészeti Egyesület keretein belül Veszprémben.

CSATLAKOZZ A MOZGALOMHOZ TE IS!

Bővebb információ:

Szunyogh Szandra
Veszprémimami
+36 70/311 87 89

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV