Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Március 28. 12:34, kedd | Belföld
Forrás: mti

Aranyalbum - Zorán 70 dala két dupla CD-n

Aranyalbum - Zorán 70 dala két dupla CD-n

Zorán jól ismert dalai és ritkaságok egyaránt szerepelnek azon a két dupla CD-n, amely Aranyalbum címmel a napokban jelent meg.

Az énekes szólópályafutása hetven dalát tartalmazza a négy CD, amely az 1974 és 2020 között a Hungaroton és a Universal kiadónál készült felvételekből válogatott.

A Kultúrbarlang gondozásában megjelent két Aranyalbumon Zorán valamennyi, összesen tizennégy stúdióalbumáról található dal. Ezek mellett koncertfelvételek, középlemezeken (EP-ken) megjelent számok, valamint néhány olyan darab, amely CD-n korábban nem volt elérhető. Utóbbiak közé tartozik a Vásott éjek, amely Zoránnak a Metro együttes utáni első saját szóló kislemezén jelent meg 1974-ben.

A Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész, énekes a múltban is több válogatással jelentkezett már, ezek általában különböző koncepciók mentén (Metro-évek, szerelmes dalok, unplugged felvételek, külföldi zeneszerzők átiratai) születtek.

A mostani két dupla cd-n szereplő dalok túlnyomó többsége a Zorán pályafutását alapjaiban meghatározó Presser Gábor-Sztevanovity Dusán szerzőpáros alkotása, köztük az Apám hitte, az Amikor elmentél tőlem, A szerelemnek múlnia kell, a Ne várd a májust, a Nekem nem elég vagy a Kóló. A Presser-Dusán páros Zoránnak írt két legutóbbi dala, a koncerteken 2016 óta rendszeresen megszólaló Nincsen kedvem és az Ez volt a dal szintén ott van a válogatáson.

Hallhatóak továbbá Zorán kompozíciói, az Adamis Anna szövegeivel készült dalok (Az legyél, akinek látszol; Kék asszony), külföldi dalok (Dire Straits, Leonard Cohen, Billy Joel, Sting, Chris Rea) átiratai, emellett Sipeki Zoltán szerezte az Emlékek bálja és a Szeretlek című számok zenéjét, Gerendás Péter a Szép Júliáét és az Eső előtt, eső utánét, Závodi Gábor az Élet tanár úrét, de a Szörényi-Bródy szerzőpáros Gyönyörű szép álom, illetve Bródy János Ne várd a májust című dala is felkerült a kiadványra.

"A Metro együttes feloszlását követően az első három szólóalbumomra még sok szerző írt dalokat, én magam is, de 1977-től valóban meghatározóvá vált a Presser-Dusán páros. Felkértem más szerzőket, tehát a nyitottság megvolt bennem, de csak az számított, hogy mindig a legjobb számok kerüljenek fel a lemezekre" - mondta Zorán egy korábbi interjúban az MTI-nek.

Az Aranyalbum második, 1994-2020 alcímű kiadványán a Magyarország című dal is szerepel, amely a Locomotiv GT utolsó, 2002-es lemezén is rajta volt.

A Zorán fivére, Dusán által magyarra átültetett külföldi slágerek között számos olyan akad, amely a legjobban sikerültek közé tartozik.

"A Volt egy tánc Leonard Cohen Take This Waltz-ának magyar változata, de említhetem az Üres bölcsőt ringat a Hold fényét, Harry Chapin felvételét vagy a Szép holnapot is, amely Mark Knopfler szerzeménye és Why Worry címmel a Dire Straits slágere volt" - mondta Zorán szintén egy korábbi interjúban az MTI-nek.

Az előadóművész tíz nappal ezelőtt, március 18-án adott nagy sikerű, teltházas koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

Fotó: mti

Címkék: zene, zorán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni