Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Október 08. 17:35, hétfő | Helyi
Forrás: hsz90

A szőlő és a bor nemesgulácsi ünnepe

A szőlő és a bor nemesgulácsi ünnepe

A kistérségben is egyre-másra ünneplik a termést, és annak eredményét.

A tapolcai Pisztráng és Borfesztivál mellett a kistérségben máshol is főszereplő lehetett a bor – szombaton tartották a nemesgulácsi szüreti felvonulást.

A termés betakarításának végéhez köthető ez a népszokás, hagyománya a 18-19. századig nyúlik vissza. Korábban hegyközségek, falvak közös ünnepe volt a szüret, ez részben ma is így van, bár a munkát napjainkban inkább „családon belül” osztják meg a gazdák. De a felvonulás, a közös mulatság mindenkié Így volt ez október 6-án Nemesgulácson is, ahol helyi lakosok szervezésében - és nem utolsósorban az önkormányzat nem anyagi jellegű támogatásának köszönhetően - valósulhatott meg az idei körmenet, és az esti bál is.

A délutáni közös találkozó után útjára indultak lovas hintóval, simán lóháton vagy csak egyszerűen, gyalog – természetesen többen népviseletben, vagy csak mindenféle színes, vidám díszekbe bújva, ahogy azt a tradíciók „megkövetelik.” Az útközben, megállóknál elfogyasztott alkohol (is) megalapozta a jó hangulatot estére, még be sem sötétedett teljesen, a környék az iskola tornaterméből hallatszó muzsikától volt hangos. Aki ott volt, jól érezte magát a hajnalig tartó mulatságban.

A kistérségben nem a nemesgulácsi volt az első, és nem is az utolsó szüreti felvonulás, ami a szőlővel foglalkozóknak egy nehéz évét zárja le. Legfőképpen az időjárás miatt az idei termés elmarad a várakozásoktól, ám ez a bálon aligha jutott az emberek eszébe – a rengeteg befektetett munka azért ebben az évben is meghozta gyümölcsét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt